dijous, 23 d’agost del 2018

SANTUARI NOSTRA SENYORA DE LA FONT DE LA SALUT. SANT FELIU DE PALLEROLS. GARROTXA

PASSEJANT PER LA GARROTXA

El Santuari de Nostra Senyora de la Font de la Salut (1028 msnm.) és situat dalt la serra de la Salut, al Collsacabra, en un antic camí que des del coll de Pruit baixava a la vall d’Hostoles, voltat de magnífics boscos de fullatge caduc.


Des d’aquesta magnífica balconada podrem contemplar una gran vista panoràmica: les Gavarres, Girona, el Montgrí, Rocacorba, el golf de Roses, Finestres, el santuari del Mont, el Bassegoda, el Canigó, el Comanegra, el Puigmal. També els pobles veïns de les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols i Sant Esteve d’en Bas entre altres.

El nom li ve des de l’any 1642, d’una font de la salut, amb aigües miraculoses. Les primeres notícies es remunten a principis del segle XVII en què Joan Carbonés, pagès d'un mas proper, col·locà una imatge de la Verge del Rosari a l costat mateix d'una font d'aigües miraculoses  en la balma anomenada com "Roc de Claperols", on avui s’assenta el cambril de la Mare de Déu. Dos anys més tard va sol·licitar permís al Vicari General de la diòcesi de Girona per construir una petita capella en el lloc, i des d’aquell moment, aquest magnífic paratge natural va ser centre de devoció mariana de la contrada.


Aquest santuari en principi fou aixecat per demanar a la Mare de Déu que alliberés els pobles veïns de les terribles tempestes que allí es desencadenaven i feien malbé les collites dels pagesos.

L'església anà prosperant fins que el 9 de juliol de 1809 fou escenari d'una violenta baralla entre les forces del Baró d'Eroles i el general francès Lamarque.

Al llarg del segle XIX es van fer diversos treballs: pels anys 1832 i 1847 l'hostatgeria s'amplià amb la creació de noves habitacions, el 1853 es va fer un nou i espaiós cambril i el 2 de maig de 1862, a causa de la gran afluència de devots, començaren les obres d'engrandiment de la capella amb la benedicció de la primera pedra. El 21 de maig de 1857 es va substituir la primitiva imatge per una altra de mides més grans, a fi d'adaptar-la al nou cambril.

Durant la Guerra Civil va ser destrossada i la que actualment es venera n'és una còpia. És de guix i fou posada l'any 1939. La Mare de Déu està dempeus i sosté el Fill amb l'esquerre. Aquest, beneeix amb la dreta i amb l'altra mà porta un ram de flors. La primitiva imatge no té cap similitud amb l'esmentada anteriorment. Moltes de les postals i estampes que es distribueixen de la Mare de Déu de la Salut són d'aquesta primera talla.

Un dels esdeveniments importants en la història del Santuari, és el gran romiatge que el poble de Sant Feliu de Pallerols celebrà el 1886. En aquella ocasió van oferir a la Mare de Déu un vestit en agraïment d'haver-los salvat del còlera.

La façana principal de l’església és de pedra amb cantoneres arrodonides. Presenta un petit rosetó i la porta d'entrada és d'estil neoclàssic. La planta és rectangular i té un campanar adossat a la part esquerra; també és de pedra treballada i cantonades arrodonides i s'hi conserva una campana de ferro. 

A banda i banda hi ha dos cossos adossats. Una balma que conté una font s'uneix a l'edifici formant una lliça per on passava l'antic camí de Vic.

L’any 1991 el bisbat de Girona va iniciar una reforma total de les instal·lacions i el 1993 s’hi inaugurà un hotel. És un santuari molt visitat per gent de tota la vall.


Malauradament el dia de la nostra visita estava tot tancat. Però és un lloc on es respira allò tan desitjat pels humans: la pau i la tranquil·litat de l’esperit.

El Santuari de Nostra Senyora de la Font de la Salut és un edifici inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada