dimarts, 18 de desembre del 2018

SANT PERE DE CASSERRES. BERGUEDÀ

TERRA BERGUEDANA

Interessats sempre en conèixer la nostra terra catalana i per damunt de tot la de la nostra pròpia identitat berguedana va arribar a les nostres oïdes un nou descobriment.

Vam visitar-lo, malgrat sigui tancat, des de fora vam fer unes poques fotografies de excavació.

Aleshores en Catalunya Romànica vaig cercar dades adients:


Aquesta és una església situada dins l’antic terme del castell de Casserres, al comtat de Berga, i pertanyia a la jurisdicció eclesiàstica del bisbat d’Urgell; a partir del segle XI l’església de Sant Pere de Casserres fou una possessió del monestir de Sant Sadurní de Tavèrnoles amb categoria de priorat. La primera notícia del lloc és molt antiga, de l’any 789, quan Lluís el Piadós encarregà al comte Borrell la missió d’ocupar militarment les places fortes d’Osona, Cardona i Casserres, amb la finalitat de repobla-les i organitzar-les,. Així Casserres és un dels punts de l’avantguarda repobladora.

La primera notícia de l’església, indirecta, però, és de l’any 889; en una venda d’una vinya amb els seus arbres al terme del castell de Casserres, una de les afrontacions esmentades de la vinya  de Sant Pere.  

Les referències a l’església sovintegen durant el segle XI. L’any 1009 el vicari Guifré i la seva muller Igilberga donaren a Santa Maria de Serrateix  un alou situat al comtat de Berga, al terme de Casserres i concretament al lloc de Tiurana; un dels límits d’aquest alou és l’església de Sant Pere. El 1040 l’abat Guillem de Sant Sadurní de Tavèrnoles i altres homes, com a marmessors del testament de Guillem Ramon de Torricela, permutà un alou a Sanavastre  per l’església de Sant Pere de Casserres, amb totes les seves pertinències. A partir d’aquest moment Sant Pere de Casserres, aleshores parròquia , passà definitivament al domini del monestir de la vall de Valira, el qual l’havia enregistrat, uns mesos abans d’aquesta permuta  com una de les seves possessions, el 17 de gener de 1040, quan es consagrva l’església del monestir de Tavèrnoles.


Cal esmentar que el segle XI el monestir de Sant Serni es trobava en plena vitalitat; així crea un priorat de curta durada, com el de Sant Ermenter i Sant Celdoni de Cellers.

Aquest priorat benedictí va tenir una curat vida monàstica, car l’any 1212 ja no tenia comunitat, però conservava encara la categoria de priorat dependent de Tavèrnoles i rebia deixes testamentàries encara durant tot el segle XIII. Possiblement el lloc fou ja abandonat al segle XIV i avui no se’n conserva cap testimoni.

Fa poc temps s’ha trobat les restes que poden pertànyer els vestigis d’aquest monestir.
Els mitjans actuals permeten un millor tractament de dades. No hem d’oblidar que Catalunya Romànica, una gran obra de descoberta, va ser editada l’any 1985.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada