dijous, 6 de desembre del 2018

SANT ANDREU DE VALÈNCIA D’ÀNEU. ALT ÀNEU. PALLARS SOBIRÀ

CAMINANT  PEL PALLARS SOBIRÀ

València d’Àneu és un poble (188h.2009/1085 msnm.) i cap del municipi d’Alt Àneu, situat en un replà a la dreta del riu de la Bonaigua, a 1 km de la seva confluència amb la Noguera Pallaresa.


L'església parroquial de Sant Andreu de València d'Àneu s'emplaça en la part més elevada del poble i s’hi accedeix mitjançant una amplia esgraonada. Conserva l’absis i el presbiteri del segle XII i té un esvelt campanar barroc vuitavat del segle XVIII amb coberta piramidal similar als de la resta de la vall.

No és conserven referències documentals d’època alt medieval d’aquest edifici. Malgrat tot, les restes arquitectòniques, que palesen una construcció del segle XII, evidencien que aquesta església ja existia en aqueix moment històric. Val a dir, que tot i trobar-se fora del nucli fortificat del castell de València d’Àneu, el qual, no obstant, no apareix documentat fins el segle XIII, havia de tenir una relació directa amb la construcció castral. 

És un edifici concebut amb un ple domini de les fórmules expressives i constructives del segle XII, o ja del segle XIII, estretament emparentada amb l'església de Sant Llorenç d'Isavarre i el moviment artístic, molt ornamental, que es fa palès en les reformes de les esglésies d'Isil.

L'edifici té una sola nau, coberta per voltes d'aresta, amb capelles adossades als laterals nord i sud. La porta es troba situada a l'extrem sud coberta per un porxo que protegeix l’accés a l’església. 

Del temple romànic només es conserva la capçalera i el presbiteri. Està formada per un absis semicircular, precedit d'un ampli tram presbiteral, cobert amb una volta de canó.

Al tambor absidal s'obren tres grans finestres de doble esqueixada. El seu arc de mig punt està tallat directament en un boc de pedra sorrenca, de color molt més fosc que la resta de carreus, on s'han gravat unes incisions que simulen dovelles. Una finestra de similars característiques s'obre en el mur sud del presbiteri.

  
Sota la coberta de la capçalera hi ha una cornisa decorada amb un escacat, que es recolza en mènsules esculpides amb motius geomètrics.   

També es repeteix aquesta decoració en el presbiteri.
  
En el Museu Diocesà d'Urgell, es conserven tres plafons amb fragments de les pintures murals que decoraven l'absis d'aquesta església i representaven l'escena de l'Epifania. En la part central estava la Maiestas Mariae, és a dir, la imatge de Maria com a tron del Nen Jesús, que està assegut a la seva falda. A la seva esquerra veiem al rei Gaspar amb un àngel, mentre que a la dreta trobem als reis Melcior i Baltasar avançant cap a Maria i el Nen, als que assenyalen amb la mà esquerra. A la mà dreta hi porten les ofrenes.  

En el Museu Frederic Marès, es conserva una talla d'un Crist Crucificat, datat durant la segona meitat del segle XII.

També fora del temple trobem una lipsanoteca de pedra datada en el segle XI i que es conserva en el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, de Vilafranca del Penedès. La tapa, de forma piramidal, està decorada amb petites plaques metàl·liques subjectades per tres claus.

Sant Andreu de València d’Àneu és una església declarada com a Bé Cultural d'Interès Nacional.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada