dissabte, 16 de novembre del 2019

MARE DE DÉU DEL ROSER, ( ABANS SANT JUST) AIDÍ. LLAVORSÍ. PALLARS SOBIRA.

CAMINANT PEL PALLARS SOBIRÀ

Aidí és un poble (16 h. 2011/ 993 msnm,) situat sobre la riba esquerra de la Noguera Pallaresa i en un coster sota el pic des Malls. És a la dreta del Barranc de Feners i a l'esquerra del de Restollo. Uns quants metres cap dalt hi ha la collada de la Bana i el pic de l'Orri.

Al nivell del riu i de la carretera, sota el poble, al peu del camí ral hi havia l’hostal d’Aidí. Ara desaparegut.


El poble centrat per l’església parroquial de del Roser (abans de Sant Just) està agrupat en un coster, però sense formar un nucli compacte ni marcar clarament uns carrers entre les cases. Forma ben bé quatre nivells de cases, enllaçades per la mateixa carretera que mena al poble i per uns passos i camins interiors que salven els lleugers desnivells de la costa.

L’església parroquial que originàriament era dedicada a Santa Maria, d'"Eydí", i que formava part del deganat de Cardós, tal com consta en el llibre de la dècima del 1391. Tanmateix no apareix relacionada entre les esglésies parroquials del deganat de Cardós visitades l'any 1314. Pels volts del 1526 aquesta església, juntament amb la seva sufragània de Sant Sebastià d'Estaron, compartien el mateix rector. En la visita de 1575 a les esglésies parroquials de l'oficialat de Cardós es fa constar que a l'església de Santa Maria d'Aidí es necessitava arranjar la porta i tancar el cementiri.


En la visita pastoral del 1758 l'església apareix ja dedicada a la Mare de Déu del Roser, l'advocació actual; en aquesta mateixa visita es fa constar que el temple està en molt mal estat, que té un campanar antiquat, es fa referència a un campanar d'espadanya, i que la sagristia és estreta, motiu pels quals cal suposar que l'edifici inspeccionar pel visitador era encara un edifici medieval, substituït per l'actual amb posterioritat a aquesta data.

L’actual església va ser aixecada cap el 1782. Consta d’una sola nau amb la capçalera recta a l’est i la façana principal a l’oest. Actualment sembla existir una sagristia a la part dreta i unes possibles capelles als dos costats de la nau segurament fruit d’una darrera i moderna reforma.

En aquesta façana sota el pinyó de la coberta, a dues aigües de llicorella, s’obre un portal adovellat  amb arc de mig punt i per damunt un ull de bou que il·lumina la nau a més d’una petita obertura a l’extrem superior. 


A l'esquerra, s'aixeca un cloquer de secció quadrada del que sobresurt només la cel·la amb els caires aixamfranats i finestres d'arcs de mig punt lleugerament ferrats, una a cada cara; hi penja alguna campana, Està rematat per una petita coberta piramidal de llicorella amb una destacada cornisa. Els seus murs són de maçoneria de llosa vista.

Els murs exteriors són de maçoneria de llosa vista i el seu estat és impecaable.

L’església de la Mare de Deu del Roser d’Aidí ( abans de Sant Just) està referenciada com Bé Cultural d'Interès Local

Text i recull dades Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada