dimarts, 19 de novembre del 2019

SANTA MARIA DE GINESTARRE. ESTERRI DE CARDÓS. PALLARS SOBIRÀ

CAMINANT PEL PALLARS SOBIRÀ  

Ginestarre és un poble ( 7 hab. 2009/1364 msnm.) situat en un coster a la dreta del Torrent d’Esteri  i a la esquerra del Barranc de la Font del Batlle, a la part baixa del Solà de Ginestarre.


Hi ha uns 25 metres de diferència d'altitud entre les cases més baixes i les més altes del poble. Està format bàsicament per tres carrers que conflueixen en el centre, on forma una mica de plaça. L'església de Santa Maria és a la part més baixa, a l'extrem sud-oest.

La població de Ginestarre apareix documentada per primer cop el 1069, en una permuta  en què els comtes Artau I i Llúcia de la Marca permutaven amb Hug Sala, fill de Todà, la vila de Lleret per la de Ginestarre, tret del terç de l’església que es reserva Hug Sala.Retrobem esmentat, més tard el lloc l’any 1146, quan els homes de Ginestarre es comprometen a pagar a l’església de Sant Martí de Cardós, en l’acta de la seva consagració, mig modi de cereal l’any.  L’església apareix relacionada en la visita del delegats de l’arquebisbe de Tarragona els anys 1314 i 1315. També en la vivita pastoral del 1758. Inicialment fou sufragània de Sant Julià d'Arròs, més tard passà a dependre de la parroquial d'Esterri de Cardós, més tard passà a ser administrada des de Llavorsí, i des dels darrers anys del segle XX ho és des de la parròquia de Rialb.


Santa Maria de Ginestarre es un temple d'una sola nau, amb l'habitual absis semicircular amb arcuacions cegues a llevant. En èpoques posteriors al romànic hi foren afegides dues capelles a banda i banda de la part de capçalera de la nau, formant un petit creuer, i una sagristia al costat meridional de l'absis. L'absis presenta una cobertura amb una volta de quart d'esfera, i la nau, amb coberta de fusta.


La porta s'obre a migdia, actualment sota un porxo més modern que la part principal de l'església. A l'angle nord-oest, a més, hi ha un petit campanar de torre. A l'interior, a l'extrem oposat al presbiteri hi ha un cor de fusta.

Després de l'arrencada de les pintures murals romàniques, l'església fou arrebossada de color blanc; en l'actualitat la humitat ha malmès notablement aquest arrebossat. El temple posseïa unes notables pintures murals, actualment conservades al Museu Nacional d'Art de Catalunya, un frontal d'altar, actualment al Metropolitan Museum of Art, de Nova York, dues piques de pedra romàniques (una de beneitera i una altra de baptismal) i una imatge de la Mare de Déu, que es troba en el Museu Diocesà d'Urgell.

Les pintures murals de Santa Maria de Ginestarre van ser arrencades en dues fases, el 1918 i el 1964. El conjunt de pintures murals de Ginestarre és força notable. Fa 3,63 x 2,97 x 1,73, i presenta una iconografia força usual en les esglésies romàniques decorades amb pintures murals. Al centre, el Crist en majestat envoltat del tetramorf, amb un registre dessota on es poden veure la Mare de Déu i set dels dotze apòstols, alguns d'ells amb inscripcions que permeten identificar-los: Felip, Joan, Pere, Pau, Bartomeu, Andreu i, potser, Jaume. Cortinatges pintats completen aquesta decoració mural.


El frontal d'altar és conservat al Metropolitan Museum of Art de Nova York, és un frontal d'altar molt similar al de Sant Pau i Sant Pere d'Esterri de Cardós. Bastant perjudicat pel pas del temps, és un frontal d'altar romànic tardà, de ben entrat el segle XIII. Presenta la Mare de Déu amb l'Infant en majestat, dins d'una màndorla subjectada per quatre àngels, presenta quatre grups de dues figures cadascun, dos a cada banda de la màndorla. Aquestes figures, no prou ben identificades, algunes d'elles, són imatges de sants o apòstols. Té unes dimensions de 106 x 146 cm., i és de fusta decorada amb estuc.

La Mare de Déu de Ginestarre és una talla romànica de fusta policromada conservada en el Museu Diocesà d'Urgell, a la Seu d'Urgell. Es troba en molt bon estat. La seva mida és d'1,07 metres d'alçada, cosa que fa que sigui de les marededéus més grosses que existeixen. La imatge de la Mare de Déu és coronada i coberta, cap, espatlles i part del braç dret, per un vel blau enribetat per un galó d'or. Sosté en la mà dreta, palmell amunt i puntes del dit també enlaire, una petita bola del món. El Nen és assegut a la falda de la Mare, damunt del genoll esquerre. És en actitud de beneir amb la dreta, i va vestit amb una túnica verdosa, damunt de la qual duu un mantell vermell.

Santa Maria de Ginestarre és una església romànica catalogada com a Bé Cultural d'interès Local.

Dades de Viquipèdia. Catalunya Romànica presenta una més extensa documentació sobre l’església de Santa Maria de Ginestarre. Com sempre lamentem que en les nostres ràpides visites rarament podem accedir a l’interior del temple.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M, Rosa Planell Grau

2 comentaris:

  1. Hola Miquel, vaig estar a Ginestarre fa alguns anys. Un lloc ple de bellesa i pau

    ResponElimina
  2. Et dono tota la raó. Havia estat de pas però fa poc hem passat un dies de grat record. Bell país, pobles als coster de muntanyes, Aigüestortes. Ens va encantar

    ResponElimina