dissabte, 15 de febrer del 2020

MARE DE DÉU DE LA MEDINA. VILAMUR. SORIGUERA. PALLARS SOBIRÀ

CAMINANT PEL PALLARS SOBIRÀ

Vilamur és una vila (63 h,2009/ 1264 m alt.) situada al vessant sud-occidental del pic de l’Orri, dominant, per la dreta, la vall del riu del Cantó.
Avui dia exerceix de capital del municipi. Destaca el vell castell de Vilamur, que fou el centre del Vescomtat de Vilamur. De fet, Vilamur sempre ha estat el centre del seu territori, fos el Vescomtat de Vilamur o sigui l'actual terme municipal de Soriguera.


En la dotació de la canònica de Santa Maria de la Seu d’Urgell per part del bisbe Ermengol, l’any 1010, entre els béns que se li atorgaren apareix entre altres la església de Santa Maria. L’any 1251 l’església de Santa Maria de Vilamur era ja sota la jurisdicció de l’orde de Sant Joan de Jerusalem, ja que aquest any el prior Bernat Ramon de Sant Pere de les Maleses lliurà 140 sous al comanador hospitaler de Vilamur.

En el recorregut per les esglésies parroquials del deganat de Montenartró realitzat pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona els anys 1314-15 figura l’església de Santa Maria de Vilamur. En la visita pastoral del 1575, Santa Maria, dins l’oficialat de Sort, consta com a església de l’orde de Sant Joan de Jerusalem. Curiosament, l’església de Vilamur no apareix en l’acurada visita pastoral del 1758. Actualment, amb l’advocació de la Mare de Déu de Medina, depèn de la parróquia de Rialb.



L’església de la Mare de Déu de la Medina és un edifici d’una sola nau, amb una estructura molt complexa, fruit d’importants processos de reforma —que no podem precisar amb exactitud, en el seu estat actual—, però dels quals es veuen prou vestigis per a poder-ne valorar la importància.

L’interior presenta actualment una estructura barroca, amb la nau coberta amb volta de canó de perfil semicircular, amb llunetes, capçada a llevant per un absis semicircular i amb capelles obertes en els murs laterals. Per sobre de la volta, en l’espai ocupat per les golfes, és perfectament visible que l’estructura barroca està encaixonada dins l’edifici preexistent, del qual es pot veure clarament l’arrencada d’una volta de canó, de perfil semicircular, realitzada amb carreus molt ben tallats i polits. L’element més extraordinari que és visible en aquest espai de les golfes són uns arcs diafragma, de perfil acusadament apuntat, que conserven encara els permòdols de fusta tallada que suportaven l’embigat de la coberta, a dues vessants.

Resulta, doncs, força clar que l’estructura original conformava una església d’una nau coberta amb volta de canó, capçada a llevant per un absis semicircular, que probablement es correspongui en part a l’absis actual, molt refet. Per l’estat actual del sector de llevant, sembla que la capçalera original disposava d’una mena de transsepte, del qual l’element més visible és al costat sud, on el mur s’ha ensulsiat, i ha posat en evidència un tram cobert amb volta de canó, i on es conserven dues finestres, una de doble esqueixada i l’altra d’esqueixada simple. Aquest sector, com la volta, és construït amb un aparell de carreus de gres vermell, ben tallat i disposat, mentre que la resta és construït amb un aparell de carreu ben escairat i disposat molt uniformement.


Aquest primer edifici, que sembla correspondre a una obra del segle XII, fou reformat del tot possiblement al segle XIV, amb la reconstrucció de la nau i la substitució de la volta per la coberta d’embigat sobre arcs diafragmes; també s’obrí la porta conservada en la façana sud, resolta en arc apuntat i emfasitzada per arquivoltes, seguint un esquema de porta ornamentada, plenament definit al segle XII, i executat en llenguatge formal gòtic.


Aquests elements permeten de copsar la importància dels diferents processos constructius que incideixen en la forma actual de l’església de Vilamur.

El portal actual obert a ponent, en arc dovellat de mig punt, és relativament modern; l'anterior gòtic avui paredat es veu a la façana de migdia amb una arquivolta i bordó sobre imposta; per damunt de l'actual hi ha un òcul a mitja alçada i una minsa cornisa que hi deixa la teulada d'un sol vessant.


Damunt l’ala esquerra del temple i fen angle amb el frontis és troba el campanar. Campanar barroc amb un primer cos de planta rectangular. El segon cos és de caires aixamfranats i està coronat per una cornisa i una agulla piramidal de pissarra amb lleugera inflexió a la base. La coberta és a base de petites lloses de pissarra negra i té una creu metàl·lica al cim. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen campanes. Els seus murs, com a la resta de l'edifici, són de carreus de pedra rogenca, aquí força més matussers o molt desgastats per l'erosió.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia. M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada