dijous, 7 de setembre del 2023

SANTA CECÍLIA DE MONTARDIT DE DALT. SORT. PALLARS SOBIRÀ

 CAMINANT PEL PALLARS SOBIRÀ 

Montardit de Dalt, és anomenat simplement amb l'antic nom de Montardit, sobretot perquè Montardit de Baix, rep també el nom de Ribera de Montardit. Fins al 1976 formà part del terme d' Enveny. Montardit de Dalt és enfilat a les muntanyes que marquen el marge dret de la Noguera Pallaresa. Està situat a l'esquerra del Barranc de Montardit. 

Montardit de Dalt és en un coster, en el qual la vintena de cases que el formen estan agrupades formant uns quatre o cinc carrers, en part aprofitant els camins i pistes d'accés al poble.

L'església de Santa Cecília i el cementiri parroquial són a la part baixa, a l'extrem sud-oriental del poble. 

Santa Cecília està situada a l'extrem sud-oriental del poble, al costat del cementiri. Església parroquial, tenia com a sufragànies les de Sant Pere de l'Hostal i Santa Coloma de Llarvén, així com l'ermita de la Mare de Déu del Soler i l'antiga església de la Santa Creu d'Enviny. 

L’edifici és una construcció del segle XVII amb tres naus de les quals la central és de majors proporcions i alçada, amb un pis superior sobre les dues laterals. A cadascuna d'aquestes s'obre una galeria. 

La capçalera és rectangular i està orientada. Les naus estan cobertes amb voltes d'aresta. La porta es troba a la façana de ponent. Molt senzilla, es tracta d'un arc de mig punt format per dovelles ben tallades. A la mateixa façana s'hi obre, per damunt de la porta, una petita rosassa. 

A la dreta s'aixeca la torre-campanar de secció quadrangular que es transforma en octogonal a partir del nivell de la coberta de llicorella. 

Santa Cecília És una obra inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental: Viquipédia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada