dilluns, 14 de març del 2016

SANT CLIMENT DE TAÜLL. VÍDEOMAPPING. VALL DE BOÍ. ALTA RIBAGORÇA.

TERRES PER L'ALTA RIBAGORÇA.  

El passat dissabte 5 de març vam anar a Sant Climent de Taüll, gràcies a una invitació aconseguida per mitjà de l’Antonio Mora, a veure un vídeomapping educatiu de les pintures de l’església. 

L’església de Sant Climent de Taüll és una de les icones de l’art romànic i està declarada com Patrimoni Mundial de l’UNESCO, amb les demés esglésies romàniques de la Vall de Boí.


A partir de l’estudi de les pintures que es conserven en el Museu Nacional d’Art de Catalunya, de les restes pictòriques conservades en les parets de l’absis de l’església i de les senyals fetes en el moment de ser arrencades s’ha creat el vídeo que recrea les imatges de com devien ser les pintures que la decoraven l’any 1123. 

El públic omplia completament l’església.  Primerament van veure el vídeo que fins ara s’ha vist a les visites. A continuació el nou que completa i dóna una explicació més acurada i fidedigna de les pintures, dels seus colors i dels detalls de la seva realització.  

L’acte de presentació va comptar amb la presència del Vicari General del Bisbat d’Urgell, Mn. Josep M. Mauri, de l’Alcalde de la Vall de Boí, Il·lm. Sr. Joan Perelada; del Director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Jusèp Boya; i del director d’Àrea de Negoci de CaixaBank a Pirineus Oest-Vall d’Aran, Jaume Ramon Casal. 

Després de les seves paraules van atorgar-se dues medalles a les  persones que han col·laborat i impulsat l’ambiciós projecte. A continuació van tornar a veure i admirar de nou els dos vídeos. 


El Departament de Cultura i l’Obra Social “la Caixa” han impulsat, en el marc del programa Romànic Obert, una versió educativa que explica el contingut del vídeomapping i permet al visitant comprendre, un cop visualitzat, els aspectes més importants del que s’hi ha volgut representar, amb l’objectiu d’aprofundir en la interpretació d’aquesta icona del patrimoni català i europeu.   

Unes paraules vam quedar-me gravades a la memòria demostrar l’autenticitat i representació del romànic de la Vall de Boí i fer recordar la presència de Catalunya en el món.  

Hem de donar les gràcies a Ignacio Fernàndez per la seva amabilitat i el seu guiatge durant la nostra estància a l’acte. També per les facilitats donades per escriure aquesta crònica.  

També recomanen a tothom que faci la visita a l’església la visió del document visual presentat en aquesta ocasió.

La Vall de Boí bé mereix el desplaçament per admirar les seves obres d’Art. La Cultura no ocupa mai espai en l’intel·lecte de les persones, i fins i tot, millora el seu enteniment vers elles mateixes i també vers els altres. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada