dimecres, 2 de març del 2016

SANT JOAN DE JONCET. SERDINYÀ. CONFLENT. CATALUNYA NORD

PETJADES PEL CONFLENT 

Com sempre quan sortim a fer una ruta per conèixer el nostre país en entrar a un poble sempre busquem l’església. Vam arribar al poble de Joncet i el nostre camí va portar-nos a la part inferior del poble, a la zona propera al riu. Allà va veure una petita capella amb bona aparença i li vam fer les oportunes fotografies.

Pot ser o no romànica; ho ignoro i tampoc he trobat dades que ho confirmin.  Generalment trobo poques dades del territori francès, almenys per on acostumo a buscar, però la capella és bonica. Consultada Catalunya Romànica no surt relacionada amb anterioritat a l’any 1300.  

Joncet és un llogaret del municipi de Serdinyà,  a l’esquerra de la Tet, entre la Bastida d’Oleta i el cap del municipi. 

La consulta etimològica al DCBV ens dóna aquesta definició.: del llatí iuncētum, ‘joncar’. I per ampliar la definició etimològica però aquesta vegada en el mateix sentit: Joncet, el nom que es refereix a aquesta pedania francès i en català, ve del llatí juncea designació d'un aiguamoll en el qual creixen els joncs o plantes similars, als quals s'uneix el sufix- etum.

Le nom Joncet, qui désigne ce hameau aussi bien en français qu'en catalan, provient du latin Juncea qui désigne une zone humide où poussent les joncs ou autres plantes semblables, auquel a été accolé le suffixe - etum [ 1 ] .La première source écrite, en 1011, mentionne Vuincedo , forme erronée pour Iuncedo . Juncet , avec un u , apparaît en 1264 [ 1 ] .La primera font escrita, en 1011, esmenta Vuincedo, forma equivocada per Iuncedo. Juncet, amb una o apareix en 12641] . 

El poble de Joncet esIl est constitué de deux hameaux : le Bac (de ubac ) et le Solà. compon de dos llogarets: Le Bac (de ombra ) i el Solà. Le Solà est, comme son nom l'indique, la partie la plus ensoleillée et la plus peuplée. El Solà és, com el seu nom indica, la part més assolellada i més poblada. Elle se trouve sur la rive gauche du fleuve Têt et est traversée par la route nationale 116 . Le Solà, rive droite, moins exposé au soleil et moins peuplé, est traversé par une voie ferrée ( ligne de Cerdagne ) et bénéficie d'un gare, dite gare de Joncet , d'une centrale électrique et d'une église. Està situat a la riba esquerra del riu Tet i està travessat per la carretera 116, antiga Via Confluentana. El Solà, marge dreta, menys exposada al sol i menys poblada, està travessat per la línia del ferrocarril del tren groc (línia de Cerdanya) i té una estació, una central elèctrica i una església.  

L’església és un d’una nau quadrangular amb l’absis pla. en la part alta d’aquesta façana s’obre una finestra rectangular. Una carretera i la part posterior de l’església són a tocar. 

La porta és adovellada i damunt hi ha una fornícula amb un Sant. Un tros més amunt hi ha un ull de bou. En la part superior de la façana hi ha un campanar d’espadanya de dues obertures, bastant generós per la mida de la construcció.



Al seu costat un edifici construït a partir del mur que ben bé podria ser una sagristia. Aquesta petita capella té bona aparença, s’hi noten les senyals d’haver estat sobre aixecada i restaurada. La coberta és de llicorella.  

Una dada trobada ens diu que : A l’església hi ha una interessant pica d’aigua beneita. 

Pel rètol de la plaça que porta el nom de Sant Joan (St. Jean, en francès) suposo que l’església és sota aquesta advocació.  

Si les meves suposicions són errònies i alguna persona pot aportar dades més reals, amb molt gust modificaré aquesta ressenya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada