dimecres, 9 de novembre del 2016

SANT MARTÍ DE NOEDES. CONFLENT. CATALUNYA NORD

PETJADES PEL CONFLENT 

Després de seguir una estreta carretera, més aviat una pista asfaltada, arribaven al poble de Noedes. Davant nostre la panoràmica fabulosa de la reserva natural del mateix nom.

Noedes (Nohèdes, en francès) és un municipi del Conflent (74 h. 2009), estès des del massís de Madres —del roc Negre (2459 m) al pic de Portapàs (1798 m)— fins a la Tartera (1790 m) i el coll de Marçac (1056 m).

És comprès en l’alta vall de la riera de Noedes, emissària dels gorgs de Noedes, que forma a Conat, juntament amb la riera d’Orbanyà, la riera de Callau, afluent de la Tet per l’esquerra. El sector meridional, la baga, és coberta de boscs (vessants del Montcornat i de la Tartera).

El poble (952 m alt) és a l’esquerra de la riera de Noedes. En la recerca etimològica el Diccionari Alcover Moll ens fa aquesta definició.: del llatí *nucētas, ‘noguerars’. 

El topònim de Noedes  és documentat des de l’any 888 en que es consigna el rio de Noseto. Com a lloc habitat s’esmenta en la segon meitat del segle XII, escrit com a Nosedes, l’any 1181, i Noheda, l’any 1188. Aleshores depenia dels senyors de Conat.  

La parròquia de Sant Martí de Noedes es coneguda a partir del 1279 en que consta contribuí a la dècima de la diòcesi d’Elna. També apareix entre les parròquies el deganat del Conflent pagadores de la dècima de 1280. 

El 1551 consta que era sufragània de la parròquia veïna de Sant Esteve d’Orbanyà.

Sant Martí de Noedes és una església d’una sola nau amb un absis semicircular al costat de llevant. La nau és coberta amb una volta apuntada i seguida , mentre que l’absis té volta de quart d’esfera comunicant amb la nau per un doble plec de mig punt fet amb dovelles petites. 

El temple és situat en un terreny en fort pendent vers migdia. La major part del parament septentrional és colgat per les terres que han baixat del pendent. L’edifici romànic ha estat reformat en diferents ocasions i ha sofert algunes alteracions. 

Damunt de la nau s’afegí un pis en època tardana que té una coberta d’un sol vessant amb caiguda vers el sud. 

Al segle XIX o principis del XX es construí un cos d’edificació més baix i sortint a manera de pòrtic per l’entrada actual.

El campanar és una torre quadrada i poc alta, afegida també en època tardana. Té obertures rectangulars i es adossada a ponent del mur nord. 
A migdia de la nau, l’única totalment visible hi ha la portada romànica actualment tapiada. És una porta simple, que consta de dos arcs de mig punt en degradació. 

La finestra de l’absis i la franja superior, ambdues de tova d’un color “torrat” contrasten dins el to gris molt fosc del parament i la cornisa tallats en pissarra. 

Per la seva tipologia Sant Martí de Noedes fou bastida probablement dins la segona meitat del segle XII. 

El poble de Neodes i el seu entorn tenen llocs bellíssims per visitar i gaudir de la muntanya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada