divendres, 18 de novembre del 2016

SANT RAMON DE SOBIRANA DE FERRANS. BALSARENY. BAGES.

TERRES DEL BAGES. 

Anant de Balsareny a Súria visitàvem l’església de Sant Martí de Sobirana de Ferrans. Destaquen l’edifici de la casa i de l’església dalt d’un turó, essent força visible i ben assenyalada per arribar-hi.
 


A la caseria de Sobirana de Ferrans situada en un petit serrat que domina la vall de Ferrans, i construïda durant el segle XII, trobem una altra peça arquitectònica interessant, restaurada amb gran encert. 

Aquesta església es trobava dins l'antic terme del castell de Balsareny, en el lloc conegut com la vall de Ferrans, documentat des del 967: Vall de Fernandos. L'església apareix el 1154 en les primeres llistes del bisbat de Vic, amb categoria de parròquia, però sense l'advocació. Als segle XIV, el 1311, apareix l'església de Sen Digmenge de Ferrans, i el 1398 la dedicació es llatinitza Sancti Domini de Ferrans. Ha estat dedicada a Santa Maria, a Sant Domènec i actualment a Sant Ramon. Ara bé,si hagués hagut una advocació més antiga no queda aclarida.  

Al segle XIV deixà de ser parròquia i passà a ser sufragània de la parroquial de Balsareny. El 1849 l'església juntament amb el mas Sobirana passà a ser propietat de la comunitat de Canonges de Santa Maria de Manresa. El 1959 passà a dependre del bisbat de Solsona, deixant el de Vic, del qual havia depès.
 


L'església de Sant Ramon, és una antiga parròquia; d'estil romànic tardà, que forma un sol cos amb la masia de Sobirana, de la qual pren el nom. De dues naus, fou reformada al segle XIII, quan es va bastir el campanar. El 1979, després d'una restauració, fou beneïda i restablerta al culte. 

Església amb planta de dues naus; una de principal, gran i de forma allargada, i l'altra al cantó nord, petita i gairebé quadrada. Té tota l’aparença d’una construcció que es començà a fer pensant que havia de tenir tres naus i forma basilical, o bé planta de creu llatina, amb un potent campanar. La realitat, però sembla que un cop començada, segurament per manca de diners s’acabà una mica com es va poder.
 
Ambdues naus estant encapçalades per un absis de dimensions concordants amb la grandària respectiva de les naus. Aquestes són cobertes amb una volta de canó lleugerament apuntada, i els absis amb volta de quart d'esfera. Dos arcs apuntats en degradació relacionen l'absis principal amb la nau. Al centre dels absis s'obren unes petites finestres de doble esqueixada i d’arc de mig punt construït en una sola pedra.  

La porta d'accés es troba al mur de migdia; és formada per tres arcs de mig punt en degradació, obrats amb dovelles. La decoració del portal és senzilla, només presenta alguns elements esculpits: uns botons en l'arquivolta, uns motius geomètrics, i una figura antropomorfa.

 
En època gòtica la nau principal s'engrandí pel cantó de ponent adossant-hi un cos d'edifici, posteriorment s'enlairà amb una torre quadrada. 

Sant Ramon de Sobirana de Ferrans és una església inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada