dimecres, 7 de febrer del 2018

SANT MARTÍ DE CAPSEC. VALL DE BIANYA. GARROTXA

PASSEJANT PER LA GARROTXA

Capsec és un poble (99 h. 2009/ m. alt.) situat al vessant meridional de la serra de Malforat, a l’esquerra del torrent de Capsec , que aflueix a la riera de Bianya, per l’esquerra, prop de l’antic hostal de Capsec .


Era l'antic cap del municipi de Capsec, però durant la segona dècada del segle XX va ser traslladat a l'Hostalnou de Bianya i el municipi es reanomenà la Vall de Bianya.

El 1107, Capsec és documentat amb el nom de Cubilistico, en l'acta de consagració de l'església de Sant Andreu de Socarrats. Antigament s'anomenava Cuïlsec que es va convertir segurament en Culsec, i finalment, en Capsec, un últim canvi en què segurament hi va influir la proximitat de la collada del Capsacosta. També surt esmentada en diversos documents amb els noms com a "Sancti Martine de Cullule Sicco" (1033). Aquest topònim s'anirà modificant: "Cuilissicco" (1079), "Cuisil" (1094), "Cuil-sech" (1117), "Culsech" (1208), "Cuilsico" (1214, "Cubilissicco" (1269, "Campsech" (1358, "Cubilisico" (1392) i "Capitesico" (1691).[1]


Igual que la resta de la demarcació, Sant Martí va pertànyer molt de temps al monestir de Sant Pere de Camprodon. Segons consta a les pastorals, el temple va ser molt modificat durant els segles XVII-XVIII

L'església de Sant Martí de Capsec, del segle XII, és un dels edificis romànics més bonics i atractius del municipi de la Vall de Bianya. En sobresurt la seva alta torre del campanar, bastida sobre la façana de ponent i modificada en èpoques posteriors.

La planta de l'església és d'una sola nau, amb volta de canó lleugerament apuntada i una cornisa que recorre els murs. Els terratrèmols del segle XV causaren greus danys a l'edifici, que s'hagué de refer de nou.


Segons consta a les pastorals el temple va ser molt modificat durant els segle XVII-XVIII. La nau va ser ampliada per tal de fer capelles laterals. Cal destacar que el temple havia tingut tres absis i planta de creu llatina. Hi ha dues pedres que daten les reformes, una al campanar, amb la data de 1771, i una pedra cantonera al mur nord, que diu" ANTONI GURT 1675".

Actualment es conserva l'absis central, amb una finestra cega a l'interior que serveix de fornícula per la imatge del sant titulat. De les dues absidioles només resta la del costat nord, l'altre es malmeté en construir la sagristia.
Aquesta petita absidiola podia pertànyer a l’església anterior. 

La porta d’entrada és al sud amb una petita construcció per protegir de la pluja.

L'any 1994 s'efectuà una restauració que va permetre la supressió, a l'interior del temple, d'una sèrie d'afegitons que amagaven els murs originals. La porta d'entrada és al costat de migdia.


Hi ha una pica baptismal romànica situada a l'interior de l'església, d'immersió, decorada amb un cordó trencat que l'envolta a la part baixa, i un altre cordó a la part alta, del qual pengen uns creus i dues mans, motius únics a la diòcesi gironina pel que a piques baptismals es refereix.

També hi ha una pica d'aigua beneïda ornada amb motius florals i de data molt posterior a la pica baptismal.

Al seu interior es conserven una sèrie d'altars realitzats entre els segles XVIII i XIX.

Sant Martí de Capsec és una església romànica inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

1 comentari: