dimecres, 14 de febrer del 2018

SANT SIMPLICI. ELS HOSTALETS D’EN BAS. GARROTXA

PASSEJANT PER LA GARROTXA

Cercant dades trobava diferents noms per anomenar aquesta petita construcció. Segurament Sant Ximplí deu ser una variant abreviada del nom i també la trobo esmentada com Sant Xemplí, que no sé si  pot ser una variant local.


Sant Simplici és una petita capella rural situada en una petita elevació prop de la masia l'Aubert. La seva història va unida a la de la masia el Terrús. Datada al 1350 i modificada posteriorment segons consta en la inscripció a la llinda d’entrada. Una definició més o menys encertada podria ser construcció medieval amb influències romàniques.

L’edifici és de planta rectangular i a la capçalera posseeix un absis quadrat que possiblement ha substituït al primer potser semicircular. Unes dades consideren l’església com a barroca i altres com romànica. Consultada l’Enciclopèdia Catalunya Romànica no hi dona raó.

A ambdós costats hi ha dos contraforts.

Hi ha un campanar de cadireta que conserva una campana de ferro. 


Al porta d'entrada hi ha una llinda de grans dimensions, datada l'any 1642, còpia d'una llinda igual que es troba davant l'església, trencada. Sembla haver indicis que aquesta fos l’original adovellada.

La part interior és pintada de blanc i hi ha una creu en el lloc de l’altar.

Ha estat restaurada. 

Sant Ximplí és una església protegida com a Bé Cultural d'Interès Local.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada