dissabte, 12 de gener del 2019

MAIR DE DIU DETH ROSER. ES BÒRDES. VIELHA I MIJARAN. VAL D’ARAN

PETJADES PER LA VAL D’ARAN 

Es Bòrdes és un poble (179 h. 2005/852 msnm.) situat al començament del Mijaran),  deixant a l’est, aigües avall, la veina regió del Baish Aran. Està enclavat en la confluència del riu Garona, que l’envolta pel nord, i el Joeu, que ho fa pel sud.


Cal assenyalar que l’enclavament on neix aquest riu, que rep el nom d’Uelhs deth Joeu (Ojos del Joeu) és un fenomen geològic excepcional amb aigües que baixen de la glacera de l’Aneto i crea un dels paratges més bells de la Vall.

Antigament es coneixia com Les Bordes de Castell-lleó, ja que hi havia hagut el castell medieval de Lleó (1283–1719). Recentment s'han trobat les restes d'aquesta construcció.


Fins al segle XVIII no era més que un nucli de bordes pertanyents als pobles de Benòs i Begòs, però després de la destrucció del castell (1719), amb materials aprofitats d'aquest, s'anaren edificant algunes cases i l'església parroquial. En el casc històric de Es Bordes, tortuós i empinat, trobarem estampes i aromes genuines del vell Aran.

Sembla ser que l'actual temple d’era Mair de Diu deth Roser està ubicat en un emplaçament on abans hi havia una església romànica de la que no queden restes visibles; fins a l'any 1810 l'església era sufragània de la parròquia de Benós.


Església d'una sola nau en volta de canó; el presbiteri és format per tres arcs de mig punt (amb dues voltes d'aresta) sostinguts per pilars de base circular.

La porta d'entrada està realitzada en pedra a l'estil neoclàssic(brancals i llinda en angle recte) amb una llosa al capdamunt on hi ha la inscripció de l'any de fundació (1806).


Disposa d'una torre de campanes adossada a l'extrem SO que consta de quatre pisos i presenta planta quadrangular. Està arrebossada en morter de calç i els elements decoratius es redueixen a les cornises que divideixen cada un dels pisos del campanar; el pis superior consta de dues obertures per les campanes. A l'extrem SE hi ha afegida una sagristia.


A la porta de migdia de l'església hi ha encastada una llosa en marbre d'1,24 x 0,36 cm i representa la figura jacent, molt esquemàtica, d'un cavaller amb cota i espasa en posició orant. Als seus peus hi ha la figura d'un lleó coronat. Al voltant de la làpida hi ha una llegenda explicativa en caràcters gòtics i en llatí amb el suposat nom del guerrer : "Hc jhacet Stephs. De Merriaco, filius Stephi. De Merriaco. Cuiaia. (cuiius anima) requiescat in pace". Procedeix de Castell Lleó.[

L'església d’era Mair de Diu deth Roser d'Es Bòrdes és inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada