dissabte, 19 de gener del 2019

SANT PERE DE MIRAVÉ. PINELL DEL SOLSONÈS

TERRES DEL SOLSONÈS

Miravé és una de les cinc entitats de població del municipi de Pinell de Solsonès.


Poble de poblament íntegrament dispers que abasta l'extrem nord-oriental del terme municipal, l'mita al nor-oest amb el poble de Clarà (municipi de Castellar de la Ribera), al nord-est amb el terme de Castellvell (del terme municipal d'Olius), al sud-est amb el terme de Llobera i al sud-oest amb el poble de Sant Climenç.

El nucli del poble es va formar a redós de la parròquia de Sant Pere de Miravé que està situada al tossal de Miravé, a uns 885 msnm.

L’església es documentada ja el 16 de novembre de 1099, quan Pere, fill de Ramon, juntament amb el seu fill Ramon Pere, fa donació a Déu de l’església que el veïnat anomena de Sant Pere, i què és al comtat d’Urgell, dins els límits del Castell de Miraver.

També consta en la relació d’esglésies pertanyents a la canònica de Solsona, segons la butlla del papa Eugeni III del 3 de març de 1150, dirigida al prepòsit Guillem. Així mateix, consta a la segona consagració de l’església de Solsona , l’any 1163, i a la butlla del papa Alexandre III, del l’any 1180, adreçada al prpòsit Bernard, i a la de Climent III, l’any 1188.

Església d'una nau i absis rodó. Només es conserva d'època romànica l'absis i el mur sud-est amb la porta d'arc de mig punt adovellada i una finestra romànica a l'absis.

El parament és de grans carreus fent fileres regulars.

L'afegit frontal data aproximadament de l'any 1700. Està coronat per un campanar d'espadanya de dos ulls. El cementiri està adossat a l' església.


Cal remarcar que en un angle de la sagristia, a la part sud-oriental de l’edifici, hi ha un gran carreu rectangular on, en posició apaïsada, ha estat esculpida una figura humana, en relleu, la qual té els braços enlaire, aguantant una pedra.

Sant Pere de Miravé és una església inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada