dimecres, 19 d’octubre del 2016

SANT VICENÇ DE MALLA. OSONA.

TERRES D’OSONA. 

Quan arribàvem a Vic el cel era grisos i la boira cobria tota la Plana. Aleshores vam haver de canviar les idees preconcebudes i escorçar el viatge al màxim. Com el indret més proper era el poble de Malla, i havíem divisat la seva església en diferents ocasions vam decidir pujar a visitar-la. Com és pot apreciar les boirines ens acompanyaren tota l’estona.

 
El lloc és preciós, situat quasi a la part alta del turó que domina les cases disseminades que envolten l’església. 

Malla és un municipi (255h. 2009) que es troba dins les terres de la plana de Vic. El fet que Malla sigui un municipi planer fa que no hi destaquin gaire les formes de relleu. Malgrat tot, cal mencionar el puig del Clascar (644 m), sota el qual s’alça la caseria de Malla (580 m.) i el temple sota l’advocació de Sant Vicenç.

 
Surt esmentada com església parroquial l'any 1052 i anys més tard rep una donació important per la seva reconstrucció, aproximadament l’any 1078. El bisbe de Vic, Ramon Xetmar, va consagrar un altar dedicat a Santa Maria el 1191.  

Al segle XIV va ser transformada, obrint als murs laterals unes capelles dedicades a sant Pere, sant Feliu i sant Joan. A principis del segle XX es va canviar l'orientació de l'església, col·locant una porta en el lloc que es trobava l'absis principal. Finalment, en una restauració feta per la Diputació de Barcelona en els anys 1983-1984, es va intentar recuperar l'antic aspecte que tenia abans del canvi de l'orientació.
 


L'església romànica té planta basilical amb tres naus paral·leles sense transsepte. Estan cobertes amb voltes de canó la central i la meridional, mentre que la del nord té en el seu primer tram una volta d'aresta. Les naus tenen en la seva capçalera tres absis semicirculars, el central reconstruït en 1983. L'absidiola de migdia té tres finestres de doble esqueixada, mentre que la de tramuntana només en té una.

El campanar és de torre, de planta quadrangular i amb quatre pisos. Al tercer pis té finestres de mig punt i al quart són geminades. Està decorat amb dents de serra i arcuacions cegues a la seva part superior. La coberta piramidal de rajola vidriada verda data del segle XVIII. 

L'antiga porta actualment conservada al Museu Episcopal de Vic és de dues arquivoltes, sostingudes per quatre columnes i decorada amb relleus esculpits de motius vegetals entrellaçats amb ocells picotejant les fulles. Juntament amb els capitells de les columnes, també llaurats, és atribuïda al taller de Vic-Ripoll. 

Al Museu Episcopal de Vic a més de l’antiga porta, es conserva també dos fragments de pintura mural, un que representa la figura de Crist en Majestat inscrita en l’ametlla mística i que devia decorar la conca absidal de la nau de migjorn i un segon de decoració força fragmentada que devia decorar el sector més pròxim a l’absis central. A més, també es conserva un suport d'ara d'altar, trobat durant l'última restauració. 

Finalment, cal destacar el Museu de Malla, situat al costat de l’església parroquial, on exposen objectes litúrgics, objectes de ceràmica i notables restes arqueològiques. Entre les peces més interessants trobem un monument funerari ibèric que data dels segles IV-III aC.
 


L’església de Sant Martí de Malla està catalogada com a Bé Inventariat. 

La restauració de l’absis central feta amb formigó ens va sobtar per la forta empremta visual. A més, tot l’entorn exterior també pateix del color gris del ciment. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada