divendres, 17 de març del 2017

SANTA EULÀLIA DE POMANYONS. BARONIA DE RIALB. NOGUERA.

POC A POC PER LA NOGUERA.  

Visitàvem la petita església de Santa Eulàlia de Pomanyons, prop del mas del mateix nom. Va ser reedificada en aquest lloc a causa de la construcció del pantà. La causa d’aquest trasllat és que hauria quedat sota les aigües.  La seva actual situació és en l’anomenada “Àrea del dolmen de Sòls de Riu” amb el qual comparteix l’espai.

Santa Eulàlia de Pomanyons és una ermita romànica del segle XII. La seva senzillesa estructural, fa que sigui una obra concebuda i executada sense gaires  pretensions arquitectòniques, però perfectament integrada en les formes constructives del segle XII, seguint la tradició del segle XI. 

És una capella d'una nau, amb volta de canó i orientada a llevant.  L’absis és semicircular amb una finestra.  

L’edifici és de petites dimensions aproximadament  d’uns 10 m. de llargada per 4’5 d’amplada.  No presenta cap decoració exterior. 

La coberta de llosa de pedra està aixecada a la part de l'absis, i cobreix tota la nau a dos vessants.  

El portal d’entrada és amb arc de mig punt  amb cinc dovelles a la part superior.

Al mur de ponent hi ha una finestra en forma de creu, igual que Santa Maria de Palau de Rialb. Aquesta finestra i la de l’absis son les úniques fonts de llum natural a l’interior del petit temple.

Es veuen els forats de les bastides de la seva construcció. 

Actualment gaudeix un molt bon estat de conservació. 

Santa Eulàlia de Pomanyons és un edifici eclesial que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada