dissabte, 2 de febrer del 2019

SANT JULIÀ I SANTA BASILISSA DE RALLEU. CONFLENT. CATALUNYA NORD

PETJADES PEL CONFLENT

Ralleu (18 h. 2009/1355 msnm.)(oficialment en francés Railleu) és una comuna de les Garrotxes de Conflent. El poble de Ralleu és a l'extrem sud-oriental del seu terme comunal, situat en un coster a l'esquerra de la Ribera de Ralleu poc abans que aquesta s'aboqui en la Ribera de Cabrils. El poble està solcat per un torrent, amb mig poble a una banda i l'altre mig a l'altra. El de més a llevant correspon a l'àmbit del Castell de Ralleu, ara desaparegut.


A finals del segle XIII el lloc de Ralleu, amb Conat i Paracolls, era en mans de descendents de la família de Paracolls: n'eren senyores les germanes Esclarmunda de Conat i Sibil·la de Paracolls, muller, respectivament, de Ramon d'Urtx, de la família comtal de Cerdanya, i Xatbert de Barbaira.

El 1305, però, els tres llocs passaren a mans de la corona, fins que Jaume III de Mallorca els cedí al vescomte d’Èvol entre el 1341 i el 1343. Vint anys més tard, eren de nou infeudades per Pere III, ara al burgès Perpinyà Pere Blan. A darreries del segle XIV foren adquirides per la família d'Oms, en la seva branca principal, que la mantingué fins ben entrada l'Edat Moderna.


Els d'Oms la conservaren fins al 1680, malgrat algunes despossessions i restitucions a causa de la posició política d'aquesta línia dels d'Oms, que es van arrenglerar sempre amb els interessos contraris al regne de França. El 1685, finalment, aquestes senyories foren subhastades i adquirides per Clément de Boisambert.

A mitjan segle XVI una incursió d'hugonots procedents del nord devastaren el poble i el castell de Ralleu. Es va refer el poble a redós de les restes del castell, on es construí també la nova església parroquial.

L'església parroquial de Sant Julià i Santa Basilissa és a l'extrem sud-est del poble, en el punt més baix i al costat del cementiri, però aturonada al nord-oest del poble, en un esperó rocós. L’any 1703 fou inaugurada la nova església sota l’advocació del mateixos sants.


Les minses restes de l’antiga església són visibles a uns 500 m. del poble actual en el lloc on hi hagué el vilatge primigeni de Ralleu.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada