dimarts, 5 de febrer del 2019

SANT PERE DE MONTCALB. GUIXERS. SOLSONÈS

TERRES DEL SOLSONÈS

Aquest vegada em sorprèn la diferencia d’advocació d’aquesta església. Trobo el nom de Sant Pere que sembla ser el correcte segons el cartell, però consultant Catalunya Romànica em surt el nom de Sant Esteve. Lleguin la descripció és molts semblant. Tal vegada quasi idèntica. Aleshores li posarem en aquesta crònica el nom actual.


Montcalb és un poble, (17 h. 2009/1420 msnm.), situat damunt la serra de Montcalb, contrafort sud de la serra d’Ensija, que separa les conques de l’aigua de Valls i de l’aigua de Llinars (capçalera de l’aigua d’Ora).

Situada a la Vall de Lord, segurament dins de l'antic terme del castell de Sisquer, tingué durant un temps la consideració de parròquia, però aviat la perdé i quedà com a sufragània de la de Sant Esteve de Sisquer. És una de les esglésies de Sant Llorenç de Morunys a la vall del Lord. No figura al capbreu de parròquies establertes pel Comte Guifré i el bisbe Galderic d'Urgell (872-878) a la vall del Lord, senyal que en aquell moment no tenia la consideració de parròquia. Consta va exercir aquesta funció als segles X-XI segons l'apòcrifa acta de la Seu d'Urgell on apareix amb el nom de "Montecalvo". Es constata l’any 1040 la seva la dependència del Monestir de Sant Llorenç segons l'acta de l'església del monestir de Sant Serni de Tavèrnoles, de la qual depenia el de Sant Llorenç de Morunys.

Les funcions parroquials les perdé aviat, ja que no hi ha constància en les vivites pastorals dels delegats arquebisbals al segle XIV (1312-1314). Deuria ser aleshores sufragània del Sisquer. Avui està vinculada a la parròquia de la Vall de Llinars.


La nau de l'església, orientada al nord, és rectangular i està enguixada al seu interior. L'estat interior és dolent i no té absis. A l'esquerra de l'església hi ha un edifici mig enrunat adossat a l'església. Segons uns veïns de l'indret és la rectoria que mai es va acabar de construir. En sí, l’edifici no sembla conservi cap resta de l’època romànica.

Sant Pere de Montcalb és un monument (romànic) protegit com a Bé Cultural d'Interès Local

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada