dijous, 7 de febrer del 2019

SANT MARTI DE CAMBRILS. ODÈN. SOLSONÉS.

TERRES DEL SOLSONÈS

Cambrils és un poble (49 h. 2009/1.140 msnm.) i l’agrupament més important del municipi d’Odèn, al sud-oest de la tossa de Cambrils (1.813 m), a l’extrem oriental de la serra d’Odèn, que el coll de Cambrils (1.260 m) uneix a la serra de Turp.


Sota el veïnat de Llinars, prop del qual hi ha la Font Salada, neix la Ribera Salada (que en el seu primer tram també és coneguda amb el nom de Riu Fred). Passa pel molí de Cambrils i pel molí de la Sal (o salí de Cambrils), on es preparava la sal recollida per evaporació al llarg del riu. El Salí de Cambrils és una de les poques salines de muntanya de Catalunya. La sal de Cambrils ha estat molt utilitzada per al bestiar.

El lloc ja és esmentat el 839 en l’apòcrifa acta de consagració de la Seu d’Urgell. La senyoria pertangué als vescomtes de Cardona.

Cambrils  és una de les nou entitats de població en què es divideix el municipi d'Odèn. Tot i que no es pot parlar que tingui un nucli de poblament agrupat, sí que a l'entorn de l'antic castell de Cambrils i de l'església parroquial hi ha un grup d'edificis dispersos (majoritàriament masies) que, encara que no tinguin cap estructura urbana, permeten que se'l pugui considerar com un poble. En qualsevol cas, és en aquest nucli on hi ha l'ajuntament, cosa que fa que Cambrils pugui ser considerat com la capital del municipi.

Sant Martí de Cambrils l’any 1051 fou consagrada pel bisbe de la Seu d'Urgell, Guillem Guifré. A la còpia del segle Xi, conservada a l’arxiu Capitular de la Seu d’Urgell – l’original a desaparegut) consta que a l’acte assistí el comte Sunifred. Sembla ser un error del copista puix en aquella època el Comte d’Urgell era Ermengol III. A l’acte assistiren els dotadors de l’església Ricard i “Richelle” i un bon nombre de clergues i laics.

La meitat de la parròquia de Cambrils pertanyia a Santa Maria de la Seu d'Urgell i l'altra a Sant Miquel de Cuixà; els bisbes havien de cedir a Sal·la Guillem d'Alinyà i a Oliba Esclua una tercera part dels rèdits que els corresponien per tal que la defensessin dels sarraïns i d'altres possibles agressors, i s'establia com a condició no elegir cap altre senyor sinó l'església de Sant Martí i els seus clergues i no vendre, sense el seu consentiment, res que li pertanyés.

De l’any 1135 en el testament de P. guardat a l’Arxiu Diocesà de Solsona, deixa a Santa Maria de Solsona, entre altres donacions, el seu alou de Cambrils i a Sant Martí el seu dret sobre un moli.

L'església de Sant Martí ha estat recentment restaurada (2000-2002).

És un edifici d'origen romànic refet al segle XVII. De la construcció romànica resta l'estructura de la nau rectangular, però ha estat sobrealçada. La capçalera, d'absis semicircular més baix que la nau, cobert amb volta de quart d'esfera i amb una finestra de doble esqueixada. L’absis és resseguit per una cornisa de pedres trapezoïdals amb bisell.  

La nau és coberta amb volta lleugerament apuntada. A banda i banda de la nau hi ha diverses capelles buidades als murs. El mur nord es va obrir per donar accés a un cos afegit on s'hi troba una altra capella i la rectoria.

La porta d’entrada, amb arcs en degradació, és en arc de mig punt amb grans dovelles. Conserva ferros de disseny senzill. També al frontis, damunt la porta, hi ha una finestra , probablement havia estat de doble esqueixada.


Al mur de tramuntana hi ha un campanar de torre rectangular que s’alça per damunt de la nau, on s’observa una finestra d’arc adovellat  de mig punt a cadascú dels murs.

A l’interior de l’església es guarda una pica de pedra amb peu, decorada amb relleus geomètrics.

Sant Martí de Cambrils és una església inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada