dimarts, 19 de març del 2019

SANT ANDREU “ NOU” DE BISCARRI. ISONA I CONCA DELLÀ. PALLARS JUSSÀ

CAMINANT PEL PALLARS JUSSÀ

En la nostra primera aproximació a Biscarri vam veure una església estil neo-romànic amb moltes mostres de maons en la seva construcció. Com sempre ens agrada visitar els llocs on hi ha una construcció religiosa, ens van apropar i van fer les pertinents fotografies.


Durant la Guerra civil el poble vell quedà pràcticament del tot destruït, pel fet que es trobava just al límit de les defenses de l'exèrcit republicà, en un front que quedà estabilitzat, amb sovintejats bombardeigs des del bàndol franquista, durant gairebé un any. Les ruïnes del poble vell són encara visibles, a redós de l'església romànica de Sant Andreu.

El poble ja havia sofert un procés d'abandonament progressiu al llarg del primer terç del segle XX, de manera que el 1936 ja no hi vivia pràcticament ningú.


El 12 d’abril de 1957 s’inaugura la nova església parroquial de Sant Andreu, més a prop dels dos principals nuclis de població del poble, ja que l'antiga quedava desavinent a l'extrem de ponent, sense cases en el seu entorn.

La nova església de Sant Andreu de Biscarri per la seva construcció sembla ser d’una sola nau amb una capella lateral. L’absis és semicircular amb lesenes i té dues finestres de mig punt en els laterals.

Els murs són de pedra i les arestes tenen els carreus ben escairats.

Destaca en el mur meridional un ull de bou de bon mida que deu il·luminar l’interior del petit temple. Tant aquest ull com la finestra de la capella o sagristia són fetes amb maçoneria


En la mateixa façana i damunt la capella hi ha un campanar de cadireta d’obra amb una campana. La coberta és de teula. A observar un ull de bou modificat sota el campanar.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada