dissabte, 30 de març del 2019

MARE DE DÉU DE LA POSA. ISONA I CONCA DELLÀ. PALLARS JUSSÀ

CAMINANT PEL PALLARS JUSSÀ

La Mare de Déu de la Posa destaca per la seva blancor en un vessant de la muntanya. És tracta d’un edifici aïllat de factura molt tardana ja que el primer document que l'esmenta és del segle XVIII en la relació de capelles de la parròquia de Santa Maria d’Isona.


Ara bé, té un absis romànic de segle XI o primers anys del XII, que s’obre a la nau molt més ampla i alta, fet amb un aparell molt regular. La seva coberta és de lloses. La construcció al llarg del temps ha estat refeta en diversos  moments.

Una particularitat del darrer segle és que aquest santuari fou  escenari d'una llarga i dura batalla de la guerra civil, al llarg de tot el 1938. El temple fou molt malmès, el seu interior destruït i cremades les seves imatges, entre les quals es trobava el seu retaule i la imatge romànica de la seva marededéu.

Una mostra d'aquells moments queda de record a la seva espadanya, com a campana té un fragment d'obús reciclat per al servei de crida al temple.


A l'interior s'hi aprecien restes de les pintures barroques que cobrien les parets. L'actual imatge de la marededéu data del 1947 i està inspirada en l'antiga imatge romànica desapareguda.

A la cara est de la nau arrenca directament un petit absis semicircular. Per dins s'observa el vestigi de la factura alt-medieval en aquest absis, mentre que per fora està recobert de ciment. 

Tanmateix, a la base de l'altar hi ha una làpida romana dedicada al déu Mercuri, procedent d'Isona en la reforma del seu interior als anys 70 del segle  XX quan s'aprofità també per desenrunar i condicionar els voltants.

La façana és arrebossada i pintada de blanc, amb espadanya. La coberta de teules. La porta és d'arc de mig punt adovellada. Al mur nord hi ha una finestra espitllerada. Una terrassa amb contraforts envolta l'angle sud-est de l'edifici. Excepte l'absis, tot és nou.  


Adossada al temple hi havia la casa dels masovers que conreaven aquesta heretat i que va desaparèixer amb motiu dels bombardejos que patí la zona durant la guerra civil.

A la Mare de Déu de la Posa se suma el un santuari religiós, el parc cretaci  i és un lloc de record del Front del Pallars durant la Guerra Civil.

El santuari de la Mare de Déu de la Posa és una edificació inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada