dijous, 14 de març del 2019

SANT JULIÀ DE BASTURS. ISONA I CONCA DELLÀ. PALLARS JUSSÀ

CAMINANT PEL PALLARS JUSSÀ

Basturs és un poble (36 h.2009/ 642 msnm.)  situat  a la conca de Tremp, a tres km. d’Orcau, al sud-est, a la dreta del riu d’Abella, vora el qual hi ha l’antic castell de Basturs .


Les primeres notícies del lloc de Basturs i del seu castell corresponen a la venda d'aquesta fortalesa per part de Ramon V de Pallars Jussà a Arnau Mir de Tost en l'any 1055. 

El monestir de Santa Maria de Gerri de la Sal tingué diverses propietats al terme de Basturs; l’abat pons  el 1104 cedia una terra al lloc de Besturç  a canvi de la quarta part dels fruits i delmes. Terres que devien correspondre a les confirmades com a possessió del monestir en la butlla del papa Alexandre III, de l’any 1164.


L’església de Sant Julià de Besturç fou visitada pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona  en el seu recorregut per les esglésies parroquials de l’ardiaconat de Tremp.

Sant Julià de Basturs és un temple d’ una sola nau, coberta amb volta de canó. Aquesta arrenca d'una motllura bisellada. Posteriorment es va afegir una capella en el mur sud.

La capçalera està formada per un absis de planta semicircular que s'obre a la nau mitjançant un arc presbiteral. En la part central de l'absis s'obre una finestra de mig punt i doble esqueixada.

L'accés al temple es troba en el mur de ponent.  La porta està formada per un arc de mig punt fet amb grans dovelles, (pintades de blau cel) , que està emmarcada per una arquivolta buidada en el mur i també adovellada.  La finestra rodona del damunt de la porta és un ull de bou, que, tot i no perdre la senzillesa de la resta de l'església, té alguns detalls més interessants, com la manera com és fet l'interior de l'ull de bou.

Corona la façana un campanar d'espadanya de dos ulls, també ben proporcionat respecte de la resta de la construcció.

L’entrada la protegia alguna mena de porxo, de factura moderna i ara eliminat. Encara es veuen els forats on anaven els suports de la seva teulada. La coberta és feta majoritàriament de teula àrab menys la del campanar que és de llosa del país.

En la part exterior del mur nord veiem una estructura rocosa que sobresurt del perímetre del temple i que alguns estudiosos identifiquen com el basament d'un mur de l'anterior edifici.


El conjunt, sobretot per l'aparell, regular i amb carreus ben treballat, té l'aspecte d'una església del segle XII.

Sant Julià de Basturs és una església romànica  inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada