dissabte, 9 de març del 2019

SANT VICENÇ DE PINÓS. SOLSONÈS

TERRES DEL SOLSONÈS

El poble de Pinós (44 h. el 2005/816 msnm.) situat als vessants meridionals de la serra de Pinós, és centrat per l’església parroquial de Sant Vicenç de Pinós; les cases estan disseminades i encara que moltes són deshabitades, no s’han abandonat les terres de conreu.


L'església, està orientada a llevant i es adossada a les cases veïnes, culmina un destacat puig que s'aixeca al sud i al peu de la Serra de Pinós i el seu Santuari.

El castell de Pinós, fou citat per primera vegada l'any 995, quan el comte Oliba i la seva mare van donar al monestir de Santa Maria de Serrateix un alou situat en aquest indret. No serà fins el 1295 que trobem la primera referència escrita a l'església de Sant Vicenç, en el testament de Berenguer de Pinós.

La seva història s'ha de lligar als orígens del lloc, del castell de Pinós, del qual va prendre el nom una gran família que més tard va senyorejar part dels territoris de l'Alt Berguedà. El primer castell de Pinós possiblement molt aviat va ser abandonat però dalt l'enlairada serra es va mantenir el nucli important de poblament fins a la darrera despoblació dels segles XIX i XX.

Sant Vicenç de Pinós és una església d'una sola nau, coronada per un campanar d'espadanya, de dos ulls, al mur de ponent.

L'església fou àmpliament modificada al segle XVIII i això ha afectat sensiblement al conjunt de l'edifici. De l’obra romànica conserva únicament la part del mur de migdia, mur en el qual fou oberta la porta del segle XVIII i que encara conserva una elegant finestra de doble esqueixada perfectament adovellada.


El temple té una planta rectangular, que va ser ampliat pel nord amb una altra nau. També es va eliminar en aquest moment l'absis per substituir-lo per una estructura quadrada, que té adossada la rectoria. També es van afegir dues capelles en el costat nord i una en el sud. La nau romànica està coberta amb una volta apuntada.

La llinda de la portalada és del 1642. S'accedeix al temple per una porta oberta en el mur sud. Aquesta va substituir a l'original romànica.


L’església de Sant Vicenç de Pinós va  conservar un magnífic altar barroc  fins a la seva destrucció l’any 1936.

Sant Vicenç de Pinós és una església  inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada