dimarts, 16 de juny del 2015

SANTA MARIA DEL GRAU. FONOLLOSA. BAGES.

TERRES DEL BAGES. 

Un rètol ens avisava de la proximitat de l’església de Santa Maria del Grau i nosaltres curiosos per conèixer esglésies romàniques giraven i entraven a la pista de terra en força bon estat i en pocs moments arribàvem al lloc del Grau i visitàvem l’església. 
 
 

La capella de Santa Maria del Grau es troba en una plana de conreus i boscos al municipi de Fonollosa. Al seu costat hi ha la casa del Grau o Grauet. 

Situat dins el terme del castell de Fals l’indret del Grau i l’església apareixen citats el 1039 en el testament de la vescomtessa Engúncia de Cardona.
 


Inicialment, al 1154 apareix amb la categoria de parròquia, però el despoblament de la zona al segle XIV, feu que perdés la funció i s’unís a la parròquia de Sant Vicenç de Fals.  

Al 1685 el bisbe de Vic prohibí el culte mentre no fou arranjat l’edifici.  

L'any 1983 el servei de Catalogació i Conservació de monuments de la diputació de Barcelona l'ha restaurada sota la direcció d'Antoni Baraut.
 


És una construcció formada per dos cossos d'edifici d'èpoques immediates, però força separades cronològicament: la nau correspon a una romànica edificada avançat el segle XII o principis del XIII. Mentre que l’atri, abans capçalera, és una construcció preromànica aprofitada de l’anterior església. La nau és coberta amb volta de canó força apuntada.  

La capçalera preromànica, reconvertida en atri capgirant l'orientació del temple, té una planta gairebé quadrada i és coberta amb volta de falsa ferradura, bastant alta, feta amb lloses col·locades a plec de llibre.

 
Al mur de migdia hi ha el portal de dos arcs en degradació que havia estat tapat per la casa dels ermitans. Sobre la porta hi ha una petita finestra d'arc de mig punt. 

El mur de llevant sobresurt un bon tros dels dos restants. L'aparell és de grossos carreus de mides diferents ordenats en filades.
 


A la façana de migdia hi ha una finestra foradada en un sol carreu monolític amb dues obertures allargades, molt semblant a la de Sant Jaume d'Olzinelles i a Santa Àgata de Clariana (Solsonès). 

El campanar d'espadanya de dues obertures s'alça sobre l'arc presbiteral.
 


Al Museu d'Històric de la Seu de Manresa es conservà durant molts anys una talla del segle XIII de la Mare de Déu procedent d'aquesta església. Segons dades sembla ser ha estat retornada uns anys ençà, després que es produís una rehabilitació i adequació del lloc.  

La talla és de fusta d’estil romànic. Està en força mal estat de conservació. És una Verge sedent amb el Nen assegut a la banda dreta en actitud de donar-li a la Mare una bola que Ella sosté amb la ma dreta. La Verge porta túnica i mantell obert fins la cintura, creuant-se a partir d’aquí cap a l’esquerra. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada