dimarts, 18 d’agost del 2015

SANT JULIÀ DE COSP. PALMEROLA. RIPOLLÈS

TERRES DEL RIPOLLÈS. 

Aquesta vegada ens hem quasi perdut per les oblidades terres del terme municipal de Palmerola. L’església de Sant Julià de Cosp es troba en un apèndix d’aquest municipi, però envoltada completament per terra berguedana pertanyen als termes de la Pobla de Lillet, Sant Jaume de Frontanyà i Castell de l’Areny.
 

Situada dalt d’un cingle de la serra del Catllaràs domina les valls que l’envolten. 

La recerca etimològica al diccionari Alcover-Moll ens dóna aquesta definició.: incerta. Probablement d'algun nom propi pre-romànic. En llatí es troba el gentilici Cospius (Thes. L. Lat., Onom. ii). 

Sant Julià de Cosp malgrat pertànyer al terme de Palmerola sempre fou una església vinculada a Sant Jaume de Frontanyà. Formava part del comtat de Berga i, per tant de la jurisdicció del bisbal d’Urgell. 

El lloc de Cosp és esmentat ja l’any 880, quan el prevere Ariulf donava les seves possessions de la vall de Brocà i les viles de Cerdanyola, Riutort, Brocà i Cosp al monestir de Santa Maria de Ripoll. A desgrat de la citació cal pensar que la distància del lloc de Cosp de la vall de Brocà fa suposar que es tracta d’un lloc diferent.
 
 
El 22 de setembre de l’any 881 Sòria i el seu fill Ramió  vengueren una peça de terra i diferents animals, al pagus de Berga, al lloc anomenat Cosp. 

Terres del lloc de Cosp foren cedides pel comte Guifré, al comte Oliva i Bonfill, al monestir de Sant Pere de Camprodon, car l’any 1017 el papa Benet, en la confirmació al monestir de les seves possessions al comtat de Berga, esmenta masos al lloc de Cosp, Arderiu i Gardilans. El monestir de la vall de Brocà, Sant Llorenç prop Bagà, rebé importants donacions al lloc de Cosp entre els anys 1026 i 1052.
L’església de Sant Julià és poc documentada, però la seva advocació ens remunta als segles del pre-romànic. La primera església de Cosp devia ser parroquial, però lligada estretament a l’església veïna de Sant Jaume de Frontanyà, que fou consagrada l’any 905. Depenien d'ella tres masos molt aïllats degut a les condicions del terreny. 

 
El primer edifici pre-romànic de Sant Julià degué desaparèixer en els curs de les múltiples modificacions al llarg dels segles. La primera menció concreta de l’església és de l’any 1187, quan Ponç de Guàrdia, per remei de la seva ànima, la dels seus pares i parents, ofereix al monestir de Santes Creus  i el seu abat Hug, el mas de Cosp, situat a la parròquia de Sant Julià de Cosp, amb totes les seves pertinences. 

L’església era servida per un canonge de Sant Jaume de Frontanyà, i la documentació fins el segle XIV l’esmenta com parroquial, a pesar que no hi consta en la visita al deganat del Berguedà de l’any 1312; es podria explicar atenent la seva vinculació amb el monestir de Sant Jaume.
 

Aquesta vinculació encara tenia lloc després de l’any 1593, quan Sant Jaume de Frontanyà passà a ésser possessió del recent bisbat de Solsona. Fins i tot els drets de Sant Julià li pertanyeren fins al final del segle XVIII. 

L’edifici és d’una sola nau, de planta rectangular, coberta amb volta de canó seguit, bastant apuntat, coronat vera a llevant per un absis semicircular, que és cobert amb volta de quart d’esfera.  

L’entrada al absis es fa a través d’un arc triomfal que forma un plec que encaixa aquest cos d’edifici amb la nau. 

La porta d’entrada és troba oberta al mur de migjorn de l’edifici. És coberta amb dos arcs adovellats en degradació i no té cap ornament. Una escala de pedra permet accedir a l’interior del temple situat en un pla més baix. 

Disposa de dues finestres de doble esqueixada, una a migdia i l'altra a l'absis, en força mal estat. Són els únics elements que donen llum dintre la nau.
 

Es tracta d’un edifici de bones proporcions. Sobre el mur de ponent hi ha una campanar d’espadanya, de dos ulls, molt  alt i ample.

La coberta ha esta feta amb llosses de pedra, parcialment recoberta amb teules de ceràmica sobre una volta bastant deformada i esquerdada. 

Al costat de ponent és veuen els forats de les bigues que devien aguantar un cor, ara totalment desaparegut. 

En l'actualitat es troba sense culte i serveix de cort pels ramats transhumants, que a l'estiu pasturen per aquests rics prats. Forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
 


Curiosament Catalunya Romànica parla del mal estat de l’edifici i de fer alguna intervenció per conservar-lo, no creiem que en el pas dels trenta anys de separació de les visites s’hagi fet cap però continua dalt del cim guaitant el pas del anys.  

Potser en algun moment ploràrem la seva caiguda. L’edifici amb el seu gran  campanar i la seva situació dalt del cingle són agradables de veure.  

Malgrat l’arribar-hi és una mica costós. Potser tampoc era el millor camí el seguit per les nostres cames. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada