dimecres, 22 de juny del 2016

SANT MARTÍ DE RINER. SOLSONÈS.

TERRES DEL SOLSONÈS.

Prop del castell de Riner hi ha l’església de Sant Martí, refeta totalment al segle XVIII (la portada té gravat l’any 1793), i la rectoria; algunes llindes, sarcòfags i osseres d’època medieval es troben al Museu Diocesà de Solsona.
 


Les primeres  notícies de l’església corresponen al testament de la muller del primer senyor del castell, Guifré de Riner. Aquesta dama anomenada Rotrudis, en el seu testament sacramental publicat el 1027, deixa dos molins a Sant Martí de Riner.

 
Posteriorment Ponç Hug de Riner-Cervera , amb la seva muller Beatriu, donà a Santa Maria de Solsona l’església de Sant Martí de Riner amb totes les altres esglésies edificades al terme, menys la de Santa Susanna que havia estat donada a Santa Maria de Castellfollit. Aquesta possessió es veié confirmada a la tercera acta de consagració de l’església de Santa Maria de Solsona  i a les butlles papals. El seu àmbit parroquial s’anà reduint amb l’aparició de noves parròquies dins el seu terme. Primerament la de Santa Maria de Su i després la de Santa Susanna.
 

L’edifici actual no sembla que conservi cap resta d’època romànica.

Actualment és un església de planta rectangular i coberta a dos vessants, molt reformada. Té una sola nau i l'interior està arrebossat.

A la façana principal hi ha la porta que és rectangular amb llinda de pedra i damunt té una pedra amb la data.
 
En un costat hi ha el campanar, una torre de base quadrada i coronament octogonal. El parament és de carreus col·locat en filades.  

Adossada a l'església, hi ha la rectoria, una petita masia del segle XVIII.  

Algunes llindes, sarcòfags i osseres d’època medieval es troben actualment al Museu Diocesà de Solsona. 

Una dada trobada dona a entendre que a Santa Maria de Solsona entre els contraforts de la nau central hi ha el retaule barroc de Sant Martí procedent de la parròquia de Riner. És un retaule dedicat a Sant Martí de Tours.
 

Sant Martí de Riner és una església  inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada