dimecres, 29 de juny del 2016

SANT MARTÍ DE LA CORRIU. GUIXERS. SOLSONÈS

TERRES DEL SOLSONÈS. 

La Corriu (7h. 2009) és un poble disseminat situat  a la dreta de l’aigua de Valls, sota el puig Aguilar. La rectoria fou sovint residència del comandant carlí que regia la comandància militar de Sant Llorenç de Morunys durant la primera guerra Carlina, anomenat el Rector de Frades.

 
Aquesta església es troba dins de l'antic terme del Castell de Sisquer. En el moment d’organitzar les parròquies de la vall de Lord, entre els anys 872-878/9, el comte Guifré i el bisbe de la Seu d'Urgell, Galderic, no figurava encara com a parròquia. Aviat tingué  funcions parroquials que conserva durant molts anys, però que avui ha perdut.  

En canvi en la relació de parròquies de finals del segle X o principis de l’ XI ja figura com a tal a l'acta apòcrifa de Consagració a la Seu d'Urgell. D’aquesta església parroquial depenien la de Sant Jaume de Vilacireres (Berguedà) i el santuari de Puig-aguilar.

L’any 960 apareix esmentada en la dotació del monestir de Sant Pere de Graudescales. Va ser quan el promotor de la revitalització del cenobi donà al monestir les seves cases de la Corriu. L’any 982 el comte Borrell donà al monestir de Graudescales un alou a la Corriu. No consta si també  estava compresa l'església.  

Aquesta església de la Corriu, l’any 1313 va ser visitada com a parròquia pels delegats de l’arquebisbe. Al segle XIV encara mantenia les funcions parroquials que va perdre en temps moderns a causa del despoblament de la zona.  

Aquesta església de Sant Martí ha patit diverses mutilacions i afegits al llarg del temps. A la capçalera de l'absis original se'n va construir un altre, també quadrat.  

Al cantó de tramuntana hi ha l'afegit d'una capella amb data del 1738, una sagristia i un campanar d'espadanya amb dues finestres d'arc de mig punt.  

Al frontis, refet de nou, hi ha una gran portalada gòtica. He trobat dades i una fotografia que parlen d’una ferramenta romànica molt malmesa,  desapareguda en la nova porta. Potser els dos ferros actuals que hi  resten són part de la primitiva.
 

De les tres finestres originals només en queda una de romànica d’una esqueixada. Està situada al mur meridional i oberta a l’absis original. Les altres dues existents són posteriors. La que s’obre al absis afegit és de dues esqueixades i l'altre és de parets paral·leles. Curiosament les tres tenen una llinda monolítica on s'ha retallat un arc de mig punt. La coberta de la nau és a dos vessants.  

Al mur de ponent de la capella afegida hi ha una escala adossada que puja fins a la coberta. Té un rètol que per raons de seguretat aconsella no pujar-hi.  

L'interior de l’església les voltes són apuntades, igual que els arcs de les capelles i els dos preabsidals en degradació que substitueixen l'antic mur de l'absis primitiu i que donen pas a l'absis nou.  

A la capçalera de l’absis, i adossats a la paret hi ha els nínxols del cementiri.  

Altres dades ens diuen que a les golfes de l'església, formant part d'una paret, es conserva un bloc de pedra rectangular, aprofitat d'una altra construcció. En ell es pot observar un relleu molt desgastat i de formes tosques. Es representen tres espais. En el primer, sota un arc de mig punt, sembla haver-hi una Mare de Déu amb el Nen al costat esquerre. Al mig, en un arc de mig punt de doble llum que l'anterior, hi ha dues figures de costat. Per últim, inscrit dins d'un rectangle, hi ha un sarcòfag vist des de dalt i una figura, molt més petit que aquest, dintre. Aquest relleu es pot posar en relació amb altre de la portalada de Santa Maria de Puig-aguilar; en aquest cas és més complex però presenta les mateixes limitacions tècniques i la incapacitat d'ordenar els motius.

 
Sant Martí de la Corriu és una església romànica protegida com a Bé Cultural d'Interès Local. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada