dimarts, 2 d’abril del 2019

SANTA MARGARIDA DE BENAVENT DE LA CONCA. ISONA I CONCA DELLÀ. PALLARS JUSSÀ

CAMINANT PEL PALLARS JUSSÀ

Benavent de la Conca ( antigament Benavent de Tremp) és un poble (25 h. 2009/1004 msnm.) situat a l’extrem SE de la conca de Tremp, a la capçalera de la vall del riu de Conques, tributari de la Noguera Pallaresa. El castell de Benavent és documentat el 1055 entre els termes del castell de Biscarri. Al segle XIV el lloc ja era integrat a la baronia d’Orcau . Des del 1970 forma part del municipi d’Isona i Conca Dellà.


L'església està àmpliament documentada al llarg dels segles, des del 1068 (testament d'Arsenda, muller d'Arnau Mir de Tost), fins a visites pastorals del segle XVIII. Tingué sempre categoria parroquial, i en depenia l'església de Mont-repòs de Montadó.

És un temple originalment romànic, del qual actualment en queda poca cosa. A partir de mitjan segle XVIII comença a rebre diverses afectacions que la transformaren completament. Es conserven alguns elements, de l'edifici primitiu, com la major part del mur nord, però la nau, els absis, la sagristia, etcètera, foren refets del tot. Actualment és d'una sola nau rectangular, i la majoria de parets són de l'obra del segle XVIII.


Església renaixentista d'una sola nau amb coberta de dues aigües, de teula àrab. La façana de ponent en un gran contrafort amb una espadanya de dos ulls.

El portal, d'arcada de mig punt, està situat al mur de migdia on s'aprecien el carreus reblats vistos, arrebossats a les altres façanes. El 1633 és la data que consta a la clau de la porta.

Al costat oposat de la porta hi ha el fossar.


Al Museu Nacional d'Art de Catalunya es conserven dos interessants elements romànics de l'ornamentació interior de l'església: una taula de baldaquí, i un frontal d'altar. La taula de baldaquí presenta un Crist en Majestat, mentre que el frontal d'altar presenta també el Crist en Majestat, però acompanyat dels símbols dels quatre evangelistes i dels dotze apòstols. Totes dues són del segle XIII, més primitiu el baldaquí, més tardà (pot arribar a ser del XIV) el frontal d'altar.

Santa Margarida de Benavent de la Conca és una obra inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada