dijous, 18 d’abril del 2019

MARE DE DÉU DE LA PIETAT. ORCAU. ISONA I CONCA DELLÀ. PALLARS JUSSÀ

CAMINANT PEL PALLARS JUSSÀ

Al costat del petit poble d'Orcau s'alça un turó coronat per les restes del castell i del recinte fortificat. El castell es esmentat per primer cop l’any 1010 com a Castro Orcall. Va ser erigit en el moment més intens de les ràtzies andalusines. La construcció és conformada per un doble recinte emmurallat del qual es conserven els fonaments dels murs i torres circulars del perímetre exterior, mentre que de l'interior, més ben conservat, es conserva la planta quadrada i part de les bestorres dels angles de planta de mig cercle o tres quarts de cercle. Els paraments que en resten revelen una construcció feta amb pedra petita i amb obertures d'espitlleres.


L’església del Castell d’Orcau va estar primerament sota l’advocació de Santa Maria, i després, a la Mare de Déu de la Pietat.  En el segle X, la fortalesa de la que formava part , era dels comtes de Pallars, a partir del segle XI, el llinatge nobiliari dels Orcau va tenir la guarda i jurisdicció.


Documentada des del 1074, va perdre el caràcter parroquial en el segle XVI, substituïda per la nova església a la vila.

Del temple, obra del primer romànic o romànic llombard del segle XI, resten només part de l'absis i el mur de tramuntana. A partir de les restes conservades i de les fotografies anteriors abans de l'ensulsiada, sabem que el temple era d'una nau, coberta amb volta de canó sobre arcs torals, i absis semicircular cobert amb volta de quart d'esfera. La porta d’entrada era al mur sud. L'exterior de l'absis presenta decoració a base de dobles arcuacions cegues separades per lesenes.


Va mantenir-se en peu fins el 1962, quan es va esfondrar la volta i tota la meitat sud.


Cap l’any 1928 es va extreure la part de pintures murals romàniques. Avui estan conservades fragmentàriament al Museu Nacional d'Art de Catalunya. Representen figures d'apòstols sobre un fons de bandes de colors amb evocacions d'una línia de terra a la part inferior. També hi havia motius vegetals i geomètrics a la finestra de l'absis.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada