dissabte, 27 d’abril del 2019

SANT JOANIPOL DE SANT JOAN DE LES ABADESSES. RIPOLLÈS.

TERRES DEL RIPOLLÈS

Aquest església, antiga parròquia de Sant Pol, coneguda també per Sant Joanipol, o simplement per Sant Pol, es troba situada dins el nucli de població de Sant Joan de les Abadesses.


No surt esmentada fins l’any 1142, probablement , abans de l’edifici actual n’hi hagué un altre que potser fora erigit el segle anterior. En la consagració de l’església abacial de Sant Joan de l’any 1150 li és assignada com a primera dotació cosa que indica el seu funcionament com a parròquia.

L’església actual, conservada en part, té un campanar sobre el cimbori, el qual fou construït després de l’any 1452,  ja que l’anterior caigué i esfondra la volta durant els terratrèmols de l’any 1428.

Cal esmentar el contracte de l’any 1341 amb l’escultor Bernat Saulet per fer el retaule major amb temes de la Passió de Crist i les imatges de Sant Joan i de Sant Pau, ara  es guarda al Museu Episcopal de Vic.

Depenia del monestir, i el bisbe de Vic l’any 1262 hagué de pledejar amb el canonges per tal que reconeguessin la seva jurisdicció sobre l’església pel fet d’ésser una  parròquia. S’arribà a un conveni l’any 1264L’edifici fou refet en part després dels terratrèmols. Més tard sofrí moltes modificacions a causa del creixement de la vila. Les quals donaren lloc a nous altars amb les confraries respectives.

Fou molt afectada per la guerra i ocupació dels francesos  l’any 1690. Per això al segle XVIII fou ampliada amb dues naus laterals i una façana de coronament ondulat. Això va comportar la supressió dels antics murs romànics i també foren mutilades les absidioles.

El 1851 deixà de ser parròquia (funció que passà a l'antiga col·legiata del monestir). El 1936 fou destruïda, i l'abandonament subsegüent menà a la ruïna progressiva de l'edifici. Els anys 1960 se'n consolidà la part subsistent de la construcció romànica.

Actualment de l'edifici només en resta la capçalera i el frontis, ja que ha desaparegut tota la nau que les enllaçava. Es poden veure els tres absis disposats en forma de trèvol, que sostenen la cúpula sobre trompes que sosté la torre campanar del segle XVIII. L'absis central, a llevant, presenta com a decoració una simple cornisa sostinguda per petites mènsules. El de migjorn té al ràfec arcuacions llombardes amb ornamentació esculpida als permòdols. El de tramuntana té la part superior destruïda.

La portada, situada a la façana de ponent, és d'arcs en degradació, dos dels quals sostinguts per columnes amb capitells i timpà esculpit ambla representació de Crist entronitzat flanquejat per sant Pau i sant Pere i un àngel a cada extrem.


Sant Pol de Sant Joan de les Abadesses és una església romànica  declarada Bé Cultural d'Interès Nacional.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada