dimarts, 30 d’abril del 2019

SANT JAUME DE SANT CRISTÒFOL DE LA DONZELL. BARONIA DE RIALB. NOGUERA

POC A POC PER LA NOGUERA

Primerament hem d’agrair a l’Oficina de Turisme de la Baronia de Rialb, i especialment, al nostre guia en Jaume Marvà, les seves assenyades paraules i el seu interès per mostrar-nos les esglésies romàniques del municipi.


Sant Cristòfol de la Donzell és un llogaret, de cases abandonades, situat a la part alta del terme (719 msnm), vers el nord-oest, als darrers contraforts de la serra de Comiols i prop del torrent o barranc de la Donzell, que desguassa al Rialb. Malgrat el seu abandó, Enciclopèdia Catalana ens diu hi queden 9 h. 2009. També es situa en aquest indret el monestir de Sant Cristòfol de Salinoves i el proper castell del mateix nom.  



Aquesta església, anomenada el Convent, sembla que fou seu de l’antic monestir de Sant Cristòfol de Salinoves, que ha donat el nom a la caseria; l’advocació de sant Jaume és posterior.

El lloc de Salinoves fou donat el 937 pel comte Sunifred I d’Urgell al monestir de Santa Cecília d’Elins (Alt Urgell), el qual hi bastí una església dedicada a sant Cristòfol, que fou consagrada el 949 i que es dotà per tal d’erigir-hi un monestir filial. Com a dotació es va donar a Sant Cristòfol, la parròquia de Paracolls i el lloc de l’Oliva o l’Espluga de l’Oliva, amb una església, també amb categoria de parroquial, construïda dins l’espluga o balma. 


Aquest monestir tingué una vida molt curta; en realitat, és un monestir fracassat, ja que el 1090 ja no tenia comunitat i es considerava un indret monàstic propietat d’Elins. Més tard, igual que Elins, passà a ser una simple propietat dels canonges de Castellbò.

Aquesta església es de tipus romànica construïda a finals del segle XI i principis del segle XII i es pot considerar pràcticament en ruïnes, però conserva prou elements perquè s’hi pugui copsar la qualitat arquitectònica original, plantejada amb un gran ambició.

L’església de Sant Jaume, molt modificada; conserva l’antiga nau. A llevant havia una capçalera tribulada d’una gran monumentalitat formada per tres absis semicirculars. D’aquesta capçalera, només es conserva el costat de ponent de l’absis lateral, on és visible la seva unió amb la nau, els   brancals dels arcs presbiterals amb els seus nínxols. Actualment el mur de separació amb la nau principal és tapiat.

Al centre de la façana de ponent  hi ha una porta gòtica i renaixentista amb porteta romànica tapiada.

A la façana sud hi ha una porta paredada exteriorment, en aquest mateix mur son visibles dues finestres de doble esqueixada, i a la part més antiga és poden observar lesenes.

La façana de tramuntana de la nau es decorada amb lesenes i arcuacions.

L’interior és de volta de canó sobre impostes. Hi ha dues capelles amb arc apuntat. També uns permòdols per sostenir un sepulcre.

A la façana de ponent havia un campanar d’espadanya de dos ulls. Al seu costat hi ha una edificació annexa abandonada, possiblement l’antiga rectoria.


Sant Jaume de Sant Cristòfol  de la Donzell és una església que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya com a Bé Cultural d’Interes Local.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada