dijous, 25 d’abril del 2019

SANTA MARGARIDA DE NAVÈS. SOLSONÈS

TERRES DEL SOLSONÈS

Navès és el municipi més extens del Solsonès, situat al seu extrem oriental, en contacte amb el Berguedà (Capolat, l’Espunyola i Montmajor) i amb una petita part del Bages (Cardona).


El poblament és en gran mesura disseminat, per bé que en alguns casos es produeixen petites agrupacions d’algunes cases. Moltes de les tradicionals masies que formen aquest terme des de l’època de repoblament del territori s’han mantingut habitades malgrat les vicissituds demogràfiques i econòmiques. El despoblament ha afectat principalment la part més muntanyenca.


El poble de Navès (85 h. 2005/610 msnm.), situat al centre dels fèrtils plans de Navès, al S del terme, és format per un petit grup de cases que constituïen un clos en època medieval al voltant del castell de Navès.

Prop seu hi ha l’església parroquial de Santa Margarida de Navès, edificada amb la rectoria damunt un cementiri cristià preromànic i sobre unes sitges que hom ha suposat ibèriques.


El primer esment conegut el trobem en un cartolari de l’Arxiu Diocesà de Solsona on consta que Ermessèn, l’any 1100, féu donació a Santa Maria de Solsona de les esglésies de Sant Julià d’Odro, Santa Margarida de Navès i Sant Andreu del Pujol. Segons Serra i Vilaró, les relacions entre Ermessèn i Ramon Mir, senyor del castell de Navès, esmentat ja el 968, quan el bisbe d’Urgell Guisad, que el tenia per compra al jutge Adó, el traspassà a Mir, no eren del tot cordials. Ho corrobora el fet que aquest no s’avingués a la donació i necessités de les pressions del comte Ermengol perquè l’any 1103 donés en alou a Santa Maria de Solsona el castell de Navès i les esglésies esmentades de Navès i el Pujol. El papa Eugeni III confirmà l’any 1150 al prepòsit de Solsona l’església de Navases. El mateix feren Alexandre III l’any 1180 i Climent III el 1188. 


En la relació de parròquies visitades entre els anys-1312-1314, pels delegats arquebisbals, surt esmentada Santa Margarida de Navès, segons consta en l’Arxiu Capitular de Vic.

El temple de Santa Margarida era de planta rectangular amb absis encarat a llevant i amb el frontis coronat per un campanar d’espadanya.

Els murs, notablement gruixuts, foren bastits amb pedra sense escairar. A la volta de canó la pedra és simplement desbastada. Aquesta estructura originària s’ha vist afectada per diverses intervencions que han canviat totalment la seva aparença.


Les actuacions, que han modificat no únicament l’estructura sinó també el seu entorn, es feren, si hem de fer cas de les dates que trobem en diferents llocs, l’any 1666, segons un bloc esculpit al mur de llevant de la nau.

Aquesta data podria fer referència al començament de l’obra de la nau, que devia acabar l’any 1668, com consta a la llinda de la porta. A ponent de la rectoria hi ha una altra data: 1685, i a llevant, la de 1828. La paret de migdia del campanar presenta un òcul amb data de 1801.


Com a conseqüència, ara ens trobem que només és visible per l’exterior el mur de migdia de l’església romànica, el qual encara ha estat reaprofitat per aixecar-hi el frontis de l’actual temple parroquial. L’emplaçament del campanar també afectà probablement l’absis, i la construcció de la nau de la nova església obligà a l’enderrocament del mur de tramuntana.

L’altra part que es lliurà de les reformes posteriors és el frontis, amb finestra d’arc adovellat de mig punt, bé que ara resta amagat i serveix, mitjançant l’obertura d’una porta, per a comunicar les dependències de la rectoria amb l’església i també amb l’antic campanar. L’actual i esvelt campanar és de tres cossos, rematat per una barana de pedra.


Aquesta porta fou oberta a una considerable altura del mur del frontis, per poder salvar el desnivell existent entre el pis rectoral i l’església, a la qual es baixa per un tram d’escala de cargol.

Santa Margarida de Navès és l'església parroquial del nucli de Navès que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada