dimarts, 12 de maig del 2020

ERMITA DE NOSTRA SENYORA DEL CORAL. PRATS DE MOLLO. VALLESPIR. CATALUNYA NORD

 PETJADES PEL VALLESPIR

Està situada a l'est del Coll d'Ares, a una altitud de 1.088 metres. No gaire lluny hi ha un alberg rural. La pista que hi condueix és entre el coll de Vernadell i de la Guilla.


L'església ja és esmentada en el segle XIV (S. Maria de Corallo). Al segle xvii es troba el nom de Hermita de N.S. del Coral. L'ermita s'anomena també. Santa Maria del Coral o del Corral o Notre Dame du Coral, en francès. El qualificatiu de Coral ve sens dubte de la proximitat del tancat d'una masia propera ja mencionat en el segle X, la Villa Avellanedello. Com altres epítets de Maria, el nom de Coral, o Coralí s'ha posat entre les dones, sobretot les del Vallespir i la Garrotxa.


La tradició (com moltes de les marededéus trobades) atribueix a un pastor la descoberta d'una Mare de Déu dins un roure en aquella zona.






La primera capella existent en aquest lloc, associada al poblat desaparegut de Miralles, es remunta a l'època preromana. A penes en queden restes, només una espitllera d’una sola esqueixada orientada a ponent que deu correspondre a la façana de ponent. És a dins de la sala de l'hostatgeria que queda davant i a migdia de la porta d'entrada a l'església.



El segle XIII va veure una nova construcció de l'església, duta a terme per l'abadia de Santa Maria de Camprodon, però el Bisbat d'Elna es va fer amb la propietat del lloc, i hi construí la capella actual.

La capella actual es va construir al segle XVII (la clau de volta indica l'any 1690). Les escales laterals es van afegir el 1842 i 1868. El campanar en espadanya té dues campanes datades en 1714 i 1766. El conjunt va ser restaurat l'any 1986.

El conjunt actual està format per diversos edificis. La capella és d'una sola nau, i té al capdavall una capella elevada a la qual s'accedeix per dues escales laterals, que forma el cambril[3] de la Mare de Déu. Aquesta imatge és d'esquena a la nau de l'església per tal de presentar-se de cara als fidels que pugen al cambril.

L'ermita conté l'estàtua de la Mare de Déu del segle XIII, objecte de pelegrinatge, un Crist en majestat del segle XVIII i retaules del Crist i de Sant Isidor fets el 1868.

Va ser inscrita com monument històric des del 18 d'abril de 1990.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada