dissabte, 30 de maig del 2020

SANT PERE DE MATAMALA. CAPCIR. CATALUNYA NORD

PETJADES PEL CAPCIR

El poble de Matamala està situat al centre de la meitat septentrional del seu terme comunal. Més de la meitat del poble és situat a l'esquerra de l’Aude però, ja des d’antic, hi ha una part situada a la dreta d'aquest riu. Uneix les dues parts del poble el Pont de Vorada, o de les Nines. És a poc més d'un quilòmetre de la resclosa de l’extrem nord de l'embassament, o Llac de Matamala.


No és un poble compacte, sinó un grup de cases disperses al voltant de l'actual església parroquial de Sant Pere, edifici que es pot datar a finals del segle XVII o a començaments del XVIII (el primer esment que se'n té és del 1701). S'hi van fer canvis significatius el 1869, com el campanar, que fou reconstruït.


Si bé el lloc es documentat  des de l’any 965, en el testament del comte Sunifred II de Cerdanya-Besalú, que el donà  a l’abadia de Cuixà, juntament amb el territori dels Angles. Per la manca de notícies antigues se suposa que l’antiga església de Matamala es construí en època més tardana (al segle XIII o potser al segle següent).


Originalment, aquesta església devia ser uns 550 metres al nord-oest del poble actual, com testimonia el topònim Sant Pere Vell localitzat en aquell lloc, on, tanmateix, no queda cap resta de l'església antiga de Matamala.

El primer esment de l’església parroquial de Matamala és, en canvi més tardà: de l’any 1413. Aquest any Joan de Berques, estudiant de dret designà procuradors per prendre possessió, en el seu nom, de la rectoria de l’església , aleshores pertanyent a la diòcesi d’Alet.


Aquest domini es perllongà en el temps fins a la Revolució Francesa i la fi de l'Antic Règim.

L’actual església, potser del segle XIII, ha tingut diverses restauracions i modificacions, com les de 1413 i 1626,

La nau és romànica, i fou restaurada després del 1957; conté dos arcs de diafragma (un fa la funció d'arc triomfal). Aquests dos arcs suporten la volta de maó des de la restauració del 1957.


 La portalada, situada a la façana meridional, té gravada a la clau de volta la inscripció Matamala 1626.

Les capelles nord i sud, els mobles, l'altar, una pedra molt gruixuda de granit polit, i el retaule, daten del segle XVI.

L'església conté un calze de plata que data del 1708. La Mare de Déu del Roser, a l'esquerra de l'altar, està tallada en fusta de bedoll per l'arquitecte Raaymakers, qui també va reparar les estàtues barroques de sant Pere, santa Anna, sant Joaquim i la creu de fusta vella.


Curiosament hi ha una campana al costat d’una de les portes.

L’església de Sant Pere de Matamala és una edificació  catalogada des del 1958 com a monument històric.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada