dijous, 14 de maig del 2020

SANTA MARIA D’ESPOLLOSA. FORMIGUERA. CAPCIR. CATALUNYA NORD

PASSEJANT PEL CAPCIR

Per escriure aquesta crònica hauré de fer moltes suposicions  ja que la informació  aconseguida és prou minsa.  En cap dels medis habituals que consulto  he trobat cap referència adient.


Espollosa ( Espousouille en francès) és un petit nucli de població del Capcir.

De les paraules d’un viatger, excursionista i  enamorat de la terra, però mal traduïdes del francès,  he aconseguit aquestes dades històriques.

Espollosa possiblement ja era un poble al segle IX. Quan és va construir l’església de Santa Maria de Formiguera, acta de consagració de 873, la gran plana del Capcir majoritàriament havia de ser poc poblada.  Havien segurament masies i  finques agrícoles disseminades. Sota el desig de l’abat de Sant Jacques de Jocou, abadia situada més al nord de la que actualment només resten unes ruïnes, el comte de Razès va impulsa la construcció de noves esglésies per concentrar en poblacions els habitants de la contrada. Aleshores Espollosa passà a ser una parròquia sufragània de l’arxiprestat de Santa Maria de Formiguera.

El 1011, el comte de Cerdanya, Guifred II, lliura "Sant Valentí de Sposolla" a l'abadia de Sant Miquel de Cuixà amb la qual mantenia estretes relacions. Aquesta donació es va fer al mateix temps que Odeillo de Caramat (probablement avui Odeillo de Réal). Amb les seves antigues possessions, al Capcir Sud, aquesta abadia va dominar tota la vall de l’Aude a principis del segle XI. A excepció de la ciutat reial de Formiguera i  Puigbalador.

El 1630, el delme va ser retingut pel vescomte d'Evol Gaspard Galcerand d'Hijar.

L’actual església d’Espollosa està sota l’advocació de Santa Maria. El primer que ens va sorprendre és la façana amb el campanar d’espadanya de la mateixa amplada que la nau. També ens va recordar, per la seva restauració a Sant Romà de Ral.

L’edifici és d’una nau amb una capella o sagristia. L’altre costat és adossat a una casa. L’absis es de semicercle però conserva l’amplada de la nau.


A la façana s’obre una porta d’arc de mig punt i la pedra clau porta gravada la data de 1866. Damunt hi ha un petit òcul i el campanar d’espadanya de dues obertures amb campanes. Domina a la part alta del campanar una creu

La restauració és recent i l’església potser simplement un edifici post romànic ben conservat. Segurament, com en moltes esglésies actuals en el mateix lloc havia d’haver hagut una del segle X, posteriorment una de més moderna segle XII o XII,  fins arribar a l’actual del segle XIX.   



En aquesta ressenya poden haver dades equivocades. M’agradaria conèixer, si alguna persona en té més reals m’ho faci saber per modificar els errors, sense voler,  que pugui haver tingut.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada