dilluns, 20 de gener del 2014

SANT MARTÍ DE BALAGUER. VIVER I SERRATEIX. BERGUEDÀ.

TERRA BERGUEDANA.

Visitàvem l’església de Sant Martí de Balaguer, propera a la de Sant Joan de Montdarn. Una pista de terra ens portà fins aquesta petita església dalt d’un turó a ponent del terme, prop de la riera de Navel i del molí de Querol de Montmajor.

 
Aquest església mai devia de passar de ser sufragània de Sant Joan de Montdarn , situada en la zona d’influència del poderós monestir de Santa Maria de Serrateix. La primera notícia escrita és de l’any 1311. 

Fou coneguda també amb el nom de Sant Martí de Montdarn o de la Quadra. Durant el segle XIV era senyor d’aquest lloc Alemany de Tort, el qual probablement fou construir el gran casal fortalesa de Balaguer, avui totalment arruïnat a poca distància de Sant Martí. 

Actualment ha estat restaurada malgrat ha estat força temps abandonada. Al segle XVII, al perdre la volta un retaule de l’altar major fou traslladat a Sant Martí de Viver- Sant Miquel de Viver?  

L’edifici és una nau rectangular rematada vers llevant per un absis semicircular un xic més estret que la nau, amb la qual s’acobla mitjançant un plec que fa degradació. L’absis és cobert en un quart d’esfera. 

Al centre de l’absis hi ha una finestra de doble esqueixada, la qual és coberta amb un arc de mig punt. 

 
Els murs de l’edifici son llisos i sense cap mena de decoració. Actualment té grans contraforts als murs de tramuntana i migjorn segurament per assegurar la seva continuïtat dalt del turó.  

En el mur de ponent s’aixeca un petit campanar d’espadanya. 

Curiosament la porta d’entrada és al mur de tramuntana, situació poc habitual en les esglésies romàniques. És d’estructura senzilla i ha estat fet amb dovelles que a la part superior formen un arc de mig punt. 

Es tracta d’una església del segle XII, de tipus rural. 

Actualment està ben reconstruïda i tancada amb una porta nova de fusta per protegir-la segurament de la barbàrie en un lloc tan isolat. 

Una gran perspectiva cap a les terres de Montmajor pot veure’s des de la seva aixecada situació. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada