divendres, 24 de gener de 2014

SANT PERE DEL TARTER. CANILLO. ANDORRA.

PETJADES DAMUNT TERRA ANDORRANA.

Visitàvem, en un bell paratge andorrà i envoltada de noves edificacions, l’església situada en una petita esplanada en el nucli de Sant Pere del Tarter, prop de les cases de cal Motxo i cal Casaler; a l’espai que antigament era conegut amb el nom de Prada Redó, i arran del camí ral que anava de Canillo a Soldeu.

Va ser aixecada al segle XVI, més concretament el 1527. Se sap la data perquè hi ha un document que ho confirma: el permís d’edificació atorgat per Joan Despés, bisbe d’Urgell, el 22 de març de 1527, on deixa clar que es tracta d’un edifici de nova planta. Se suposa que l’obra va ser acabada abans de 1545, ja que porta gravada aquesta data.

És una església de planta rectangular, amb absis quadrangular en planta i amb volta de canó, no marcat en alçada a l’exterior, construïda adaptant-se al desnivell del terreny.

La façana principal està orientada al nord-oest, és perpendicular al carener i s’hi obre una porta que dóna als peus de la nau. Al costat de la porta trobem dues finestres d’arc rebaixat i a la part superior de la façana, sobre la porta, hi ha una finestra quadrada amb llinda de fusta. La coberta és a dues aigües amb encavallades de fusta i coberta amb petites lloses de pissarra.

Els murs han estat construïts amb pedra, disposada en filades irregulars, a excepció dels angles. Presenta pedra tosca a les obertures, les finestres i la porta. A la façana principal encara s’hi conserva el morter de fang relligat amb morter de calç i ciment.

El campanar és d’espadanya senzilla amb arc de mig punt. A l’interior el soler és de fusta. L’església va experimentar una restauració integral l’any 1966.

Segons dades del cartell explicatiu l’interior està decorat, des de l’any 1981, amb pintures murals de  Ramon Millet i Mercè Bonaventura.

També conserva una escultura de sant Pere Màrtir i quatre medallons de bronze que representen els evangelistes, de l’escultor Josep Viladomat, datats de l’any 1945.

 
L’església de Sant Pere del Tarter està declarada com a Bé d’Interès Cultural.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada