dimarts, 17 de juny del 2014

SANT MIQUEL DEL VILAR DE CABÓ. ALT URGELL

TERRES DE L’ALT URGELL. 

Visitàvem el poble de El Vilar de Cabó (també anomenat el Vilar d’Organyà o el Vilar del Segre)  i la seva església sota l’advocació de Sant Miquel. 

El Vilar de Cabó (29 h.2009) és situat  a la dreta del riu de Cabó, aigües avall del cap del municipi. 
La primera menció documental del lloc del Vilar és del 929 i formava part del patrimoni dels Caboet. 

El lloc és documentat també el 1030 (“in val de Capudense in apendicio de Sancto Michael in locum que dictat ipso vilar”). Pertanyia al vescomtat de Castellbò. 

L'església de Sant Miquel és esmentada l'any 1090 en el document de dedicació de l'església de Santa Maria d'Organyà.  

Edifici d'una sola nau de planta trapezoïdal amb absis quadrat i coberta amb volta de canó. La coberta és de teula a un sol vessant amb el pendent cap al mur de migdia. L'absis també té coberta a un sol vessant però orientada a nord.

Posteriorment es va construir un mur que separa l'absis de la resta de l'església i aquest es va servir com a sagristia.  

Al mur de ponent s'obre la porta principal, d'arc de mig punt, i per sobre hi ha una finestra de doble esqueixada i, rematant la façana, el campanar d'espadanya de dos ulls. 

L'interior de l'església ha estat profundament transformat i decorat de manera que no és possible veure les característiques de l'aparell interior. 

Els paraments exteriors són arrebossats però en algun punt es poden veure els carreus allargassats, col·locats de forma ordenada, i la finestra de l'absis de pedra tosca. A la façana de llevant es pot veure el nivell de les cobertes originals, així com la part sobrealçada. 

 
L’església parroquial de Sant Miquel, ha estat força alterada amb el pas dels anys i amb l’afegit d’un edifici modern adossat a tramuntana, conserva alguns vestigis romànics (part de la façana de ponent) i, fins i tot, anteriors, com l’absis rectangular a llevant amb finestra espitllerada.  

Cercant dades veig al 2013 en l’acta de l’Ajuntament una sol·licitud de subvenció per la reparació de l’interior de l’església. Sembla ser que encara té les funcions parroquials però depenent de la parròquia de Coll de Nargó.

Sant Miquel del Vilar de Cabó possiblement bastida a finals del segle X o inicis del XI és un monument del municipi de Cabó (Alt Urgell) inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada