dissabte, 8 de novembre del 2014

GUAITA DE PREGONES. RIERA DE MERLÈS. BERGUEDÀ.

TERRA BERGUEDANA. 

Per les belles terres de la riera de Merlès on les terres es barregen en les del Lluçanès. visitàvem i fotografiàvem la masia de Guaita de Pregones.
 


A l'entrada de la masia s'hi llegeix: "Guaita de Pregones Feudal en el pregon del Bosc s'alça segles del Vell Esperit Pairal fet d'Amor i d'Esperança" amb les següents dates: 1187 (primeres notícies documentals sobre la masia) i 1776-1779 (construcció de l'edifici actual). L'any 1979 la masia fou restaurada per el seu propietari.

 
Guaita de Pregones és una masia de planta baixa i dos pisos adossada a una torre de planta quadrada documentada l’any 1187. Segurament correspon a la part més antiga de l’edifici. La torre es coberta als quatre vessants i el carener és perpendicular a la façana. De segurament la seva construcció és de caràcter defensiu i conserva diversos matacans.
 


A la façana principal s'obre un porxo d'arcs de mig punt a la planta baixa i galeries als altres dos pisos. 

Com per veure’s per la fotografia hi ha persones que tenen força cura en la seva conservació. És una llàstima que altres monuments de la nostra terra no tinguin tanta sort.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada