dimarts, 4 de novembre del 2014

SANT PERE DE TORRES D’ALÀS. ALÀS I CERC. ALT URGELL.

TERRES D’ALT URGELL. 

En la nostra recerca d’edificis eclesiàstics, aquest cop visitàvem el poble de Torres d’Alàs i la seva església sota l’advocació de Sant Pere. 


Torres d’Alàs és un petit nucli de població (16 h. 2009 ) disseminat al N. del terme d’Alàs i Cerc i a la dreta del riu Segre. Es situat al cim d’un serrat a 883 m. d’altitud. 

L’església de Sant Pere de Torres, que depèn de la parròquia d’Estamariu, és situada curiosament a la part inferior de la població.  

Edifici religiós d'una nau coberta amb volta de canó i capçada per un absis semicircular.  


Sobre la façana de ponent es dreça un campanaret d'espadanya de dos ulls i al seu davant hi ha un porxo que cobreix la porta, adovellada i recoberta de guix.  

És una construcció de pedres unides amb fang sense fer filades. Exteriorment es cobreix, al mateix nivell la nau i l’absis, amb un teulat de llicorella de doble vessant.  

Sobre el poble hi ha restes de l’antic castell de Torres, segons Catalunya Romànica només uns murs . 

El 8 de maig 2013, en el seu ple, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, va aprovar la declaració de quatre monuments en la categoria de béns culturals d’interès local, d’acord amb les competències que l’article 17 de la Llei 9/1993, de Patrimoni Cultural Català, atorga als consells comarcals en aquells municipis. 

Un dels quatre monuments és l’església de Sant Pere de Torres d’Alàs.  


Segons diu el Consell Comarcal l’església és originàriament romànica, per bé que ha experimentat una sèrie de modificacions posteriors, particularment visibles. En el cas de l’església de Sant Pere de Torres d’Alàs, fou objecte d’una reforma profunda cap als segles XVII o XVIII. 

La carretera  per accedir al poble és enquitranada, amb forta pujada també retorçada però l’aparença de pau és digne de pujar a conèixer-la. 

Text i recull Dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada