dijous, 16 d’abril del 2015

MARE DE DÉU DEL SERRAT. QUERALBS. RIPOLLÈS.

TERRES DEL RIPOLLÈS.

Visitàvem el Serrat, un petit veïnat (25 h. 2009) que es troba situat a la cota dels 1300 m. d’altitud. Pertany al municipi de Queralbs i és situat a l’esquerra del Freser, damunt el poble de Fustanyà, a la parròquia del qual pertany.


La riera de Serrat, afluent del Freser per l’esquerra, neix als vessants sud-occidentals del puig de Balandrau i desemboca aigua avall de Fustanyà.

En la nostra consulta etimològica al diccionari Alcover-mol es dóna aquesta definició.: derivat de serra, art. 1.

El veïnat del Serrat, que s’havia pràcticament despoblat, és format per grup de cases, moltes de les quals han estat restaurades per l’estiueig. La notícia més antiga que hem trobat és de l’any 1467, quan  dos “homines de Serrato” consten com a contribuents o feligresos de Sant Sadurní de Fustanyà, d’on depenia el lloc.

L’any 1519 consta que aquí fou aixecada una torre de defensa, ara destruïda, a l’indret de can Bonada. Ni una sola notícia històrica s’ha pogut trobar de la capella del Remei, que presideix el nucli.

La nau fou ampliada i apujada al segle XVII.


L’advocació a la Mare de Déu del Remei és documentada des de l’època de les festes del segle XIV, però no es popularitzà en els santuaris que hi ha dedicats fins els segles XV i XVI. Per tant, si aquesta capella és romànica, com sembla, l’advocació primitiva, que potser era simplement a la Mare de Déu, li devia ésser canviada aquests segles.

Sempre ha estat una simple capella a cura dels antics rectors de Fustanyà.

L’església de consta d’una sola nau, coberta amb volta de canó apuntada i amb senyals d’haver estat sobrealçada, capçada a llevant per un absis semicircular lleugerament descentrat respecte a l’eix principal i molt més estret que la nau i cobert amb volta de quart d’esfera.

Només hi ha dues finestres de doble esqueixada, l’una descentrada a l’absis i l’altra al mur de migjorn.

La porta, amb arc adovellat, un ull de bou i el campanar de cadireta, de dos ulls, són a la façana de ponent, que és arrebossada.

Tos els murs, tant de l’absis com de la nau, són de maçoneria, a base de pedres molt ben col·locades, malgrat que no siguin fets de carrerons. La coberta de l’absis és de pissarra, igual que la nau. Totes dues es veuen sobrealçades.

A l’interior els parament resten enguixats, llevat del de l’absis, que manté el mateix aparell de l’exterior, és a dir, amb lloses desiguals de maçoneria, de gruixària variable.

Tot i que l’absis es troba esquerdat, la resta té un bon estat de conservació.

A desgrat de la rusticitat general de l’edifici, convé destacar l’estretor de l’absis en relació a la nau, que es repeteix en esglésies properes, les característiques constructives  cal situar-lo dins el segle XII.


Copio el que ens explica un rètol situat a l’entrada del poble:

SERRAT: NUCLI TÍPIC DE MUNTANYA.

Serrat és un poble que conserva tot l’encant d’un poble d’alta muntanya on no s’han realitzat noves edificacions que es desdiguin amb l’entorn natural rural d’aquesta part dels Pirineus. Fins als anys 40 no es va construir la carreta actual, per la qual cosa els habitants del Serrat es veien obligats a transportar les mercaderies amb animals. A totes les cases importants, s’hi feia el pa i per això encara es poden veure molts forns adossats a les cases.
La situació de Serrat, a 5 quilometres de Queralbs i de l’estació del cremallera de la Vall de Núria, fa que sigui un indret especial.
L’encant de Serrat és el silenci, el fet de trobar-se en un lloc gairebé verge, però perfectament urbanitzat amb el carrers empedrats, amb fanals, clavegueram i aigua potable.

Per enveja nostra el que anuncia el rètol és real.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada