dijous, 30 d’abril del 2015

SANT CRISTÒFOL DE CAMPDEVÀNOL. RIPOLLÈS.

TERRES DEL RIPOLLÈS. 

Visitàvem Campdevànol i ens assabentàvem, si no estem equivocats, de l’existència de tres esglésies sota la advocació de Sant Cristòfol.
 
El poble de Campdevànol (3125 h el 2005) és de formació relativament moderna, tot i que ja s’esmenta el 890 (Campodavanali) en la consagració de Sant Pere de Ripoll.  

Va pertànyer a la dotació del monestir de Ripoll per donació del comte Guifre el Pelós, i formà part fins a la fi de l’Antic Règim de la baronia del monestir. 

La consulta etimològica al diccionari Alcover-Moll ens dóna aquesta definició.: del llatí campo de Vandălo ‘camp del vàndal’. La documentació de l'alta edat mitjana presenta el nom d'aqueix poble amb totes aquestes formes: Campo Davandali (a. 969); Campo de Vanalo (a. 979); Campi de auanal (a. 1075); Campo auannali (a. 1081); Campo vandali (a. 1147). 

Les tres esglésies que han conservat la religiositat del poble de Campdevànol són: La primera, la més antiga i romànica, de la qual només resten unes ruïnes va ser dinamitada durant la Guerra Civil. És situada fora del poble. La segona, la “vella” és al costat del cementiri a dalt de tot del poble. El seu estat és deplorable, malgrat ésser un gran edifici. La tercera i més moderna dins el casc de la població és l’actual parròquia. 

Encara no estava acabada i ja se’n va adaptar una part per al culte. El 25 de juliol de 1890 fou inaugurada la nova construcció formada per una nau central i dues de laterals amb un petit campanar d’espadanya.

 
L’any 1909 es construí un nou campanar. Es tractava d’una torre quadrada i octogonal acabada amb cúpula punxeguda. Després de la guerra es varen començar a veure esquerdes a la paret del campanar, ja sigui per defecte de construcció o com a conseqüència dels bombardejos del 1939. La nit del 28 de març de 1944 es va ensorrar la torra i va caure damunt de la teulada de la rectoria i d’una part de l’església. 

El 24 de juny de 1944, l’arquitecte barceloní Josep M. Pericas presentà els plànols i el pressupost per la reconstrucció i aquestes obres duraren un any, fins que l’1 d’octubre de 1945 s’inaugurà el renovat temple. 

Actualment llueix ufanosa en l’ampla plaça del bonic poble de Campdevànol. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada