dimarts, 28 d’abril del 2015

SANT ANTONI DE CAMPELLES. RIPOLLÈS.

TERRES DEL RIPOLLÈS. 

Acabada la nostra visita a Campelles i baixant cap a Ribes de Fresser passàvem altre cop el rètol que assenyalava un camí, millor dit una pista asfaltada i bastant estreta, que conduïa a l’ermita de Sant Antoni.

 
Adelerats com de costum per conèixer indrets del nostre país visitàvem el lloc de Sant Antoni de Campelles. 

Al cap d’uns dos quilometres, potser encara no, arribaven a un bonic lloc dalt del petit cim (1272 m. alt.). Al voltant de l’ermita està muntada una zona d’esbarjo amb taules i bancs de fusta. Recordo l’espessa i còmode  catifa d’herba que ens convidava a descansar.

 
La seva edificació es deu a una actuació immobiliària provocada per un bé moble: en Magí, fuster de Ribes, havia adquirit un quadre del Sant a un pintor francès i no sabia què fer-ne. Enderiat amb aquest problema, mossèn Jaume Bonada, rector de Dòrria, el 1661 va fer la prometença de bastir-li una capella si curava Teresa de Solanell, membre d’una notable família de Ribes. El resultat va ser que el 1665 es donava per construïda la capella amb l’impuls del mossèn i l’ajut de la víctima restablerta.

Darrere la capella hi ha l'antiga casa dels ermitans; tingué una època daurada al llarg del segle XVIII, però decaigué amb les guerres carlines del XIX, es construí un nou edifici el 1916 que fou cremat durant la Guerra Civil i refet a partir de l’any 1944, tal com actualment la veiem. 

Tant la capella, les dependències dels ermitans com l’altre edifici, guarden el mateix estil confonent-se les parets d’uns i altres.  

Destaca a un costat de la construcció, en el mur que podia ser l’absis pla,  una torre campanar quadrada amb finestres al quatre costats.  

També a observar un pou que ens ofereix una bonica i curiosa imatge. 

A l’interior hi ha un retaule abarrocat, en bon estat de conservació. 

Un episodi ben conegut en aquestes valls entronca amb les tradicions de desaparicions i retorns d’imatges sagrades, com el que va protagonitzar, Francesc Barceló i Puig, àlies Xic de la Font, sobre la talla del sant aprofitant un dia de boira de finals de juliol de 1936. Ell mateix en va escriure la relació, en què s’exposen les dificultats que va haver de salvar en un estil que resulta familiar als lectors d’obres de devocions:  


“S’havia de vèncer la foscor, mal camí, matorrals, rocatam, i despistosa i llarga distància, i, cosa singular —per no dir miraculosa—, dec dir que a pesar de ser de talla la imatge de Sant Antoni més gran que de tamany natural, son pes feixuc i la meva avançada edat, vaig trobar-me a casa sens el més petit cansanci, com si hagués transportat quansevulga feix lleuger.” N’havia hagut de separar el nen Jesús; ho va amagar tot plegat a la seva casa “tapades amb palla” des de l’agost del 1936 fins al març de 1939. I els ribatans van recuperar-les amb sorpresa, franca alegria i satisfacció.” 

En una vessant del punt més alt hi ha un monument, una pedra amb la cara d’en Felix Rodríguez de la Fuente.

 
Uns metres per dessota de l’església una petita construcció envoltada d’antenes ens recorda que som en temps moderns plegats de diferents mitjans de comunicació. 

La panoràmica des del mirador és magnífica vèiem a la distancia gran quantitat de poble com: Pardines, Bruguera, Ventolà, Dòrria, etc., i Ribes de Fresser als nostre peus. 

Si he parlat de pobles les muntanyes que ens envolten també parlem de punts escoltats una i altre vegada com: Núria, el Taga, etc., i el pic més alt d’aquestes contrades el Puigmal.  

Una bell racó per visitar més pausadament i gaudir-ne malgrat no he sabut trobar gaire informació de la possible vinculació amb Felix Rodríguez de la Fuente. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada