dijous, 28 de maig del 2015

SANTA BÀRBARA DE DAS. BAIXA CERDANYA.

TERRES DE BAIXA CERDANYA.  

Voltant per la Cerdanya, en moltes ocasions els nostres ulls s’havien fixat en aquesta bonica església, situada en un veral de la carretera venint de Puigcerdà.
 

En la nostra consulta el diccionari Alcover-Moll ens dóna aquesta definició.: desconeguda. Cal deixar anar la proposada per Montoliu Noms fluv. 18, del llatí de aquis, que topa amb serioses dificultats fonètiques i sintàctiques. Das té tot l'aspecte d'esser d'origen pre-romà. 

S'estén al vessant NW de la Tosa d’Alp, dita ací la Tosa de Das, des del cim on coincideix amb els termes cerdans d’Alp i Urús i amb el de Bagà (Berguedà), fins a la plana, on transcorre el Segre. 

Das és documentat al segle X: Adaç i Adaz . Posteriorment formà part de la baronia d’Urtx, que posseïren els Urtx fins que el 1316 fou adquirida pel rei. 
 
El poble de Das, (l’antic nom segons fonètica local és Adàs) tenia 86 h el 2001, és situat a 1 219 m d’altitud, al faldar de la muntanya i de cara a l’extensa plana conreada. El nucli vell de la població, més la zona de xalets i apartaments, constitueixen un centre d’estiueig.  

 
L'ermita de Santa Bàrbara és a la sortida del nucli de Das a l’antiga carretera que connectava aquest nucli amb el d’Urús. Al municipi de Das hi havia antigues explotacions mineres de lignit al nucli de Sanavastre, primer en galeria i posteriorment a cel obert; i de manganès en galeria a la zona de Coma Oriola a la muntanya de la Tossa. La mineria va ser al llarg del segle XX una activitat econòmica important en el municipi i testimoni d’aquesta és l’existència de la capella de Santa Bàrbara, patrona dels miners. 

Edifici d'una sola nau amb sostre de fusta i l'altar en hemicicle. A cada costat de l'altar s'obre una petita finestra de mig punt, així com als costats de la porta i una damunt. 

Totes les obertures estan emmarcades amb dovelles fetes de roca calcària. La façana és rematada per un campanar d'espadanya fet de maó massís on es troba la campana. A sobre de la porta es troba un ull de bou.  

 
El material constructiu és pedra local calcària disposada de forma irregular sobre un sòcol fet de grans carreus de calcària vermella de la zona. Excepte la façana tot l’edifici està arrebossat. 

La inscripció que hi ha a la porta, sobre llosa calcària de color vermell, indica la data de 1902, per la qual cosa hom creu que aquesta ha de ser la data de la seva construcció o de la darrera remodelació. 

Santa Bàrbara de Das és un monument protegit com a Bé Cultural d’Interès Local. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada