dimecres, 2 de maig del 2018

SANT QUIRZE I SANTA JULITA DE MUNTANYOLA. OSONA

TERRES D’OSONA

Sant Quirze i Santa Julita de Muntanyola és una església situada dalt d'un serrat, ( 807 m. d’alt.) però abocada a la vall interior del terme municipal.


Hi ha referències de l'existència de l'església des de l'any 938, i que va ser renovada i consagrada el 1177. El bisbe Pere de Redorta va anar a Muntanyola amb els seus canonges i clergues i allà el van rebre gran quantitat de pròcers, senyors, cavallers i pagesos. Amb motiu d'aquest esdeveniment, Saurina d'Oló va donar el mas Franquesa a l'altar de Santa Maria per sufragar les despeses d'il·luminació. Es van confirmar els delmes i primícies, les obligacions dels fidels i la sagrera. Aquest radi de trenta passos al voltant de l'església, conegut com a sagrera, era l’espai que delimitava el bisbe en el moment de consagració, on no es podia cometre cap acte de violència sense poder ser excomunicat.

L'església, ha tingut diverses fases de les que en queden poques mostres: de la preromànica es conserven restes de l'antiga capçalera trapezoïdal i d'una torre de base circular situada a migjorn; de l'etapa romànica es distingeix les restes d'un absis semicircular; del tercer quart segle XVI daten la primera capella de la banda nord de l'església i de la segona meitat del segle XVII és la segona capella.

L'església actual va ser transformada i reconstruïda totalment el 1727 a l’estil barroc. Es tracta d'un edifici compost per una única nau, amb la capçalera orientada a llevant, sense absis.

L'entrada es troba a ponent, i està construïda amb dovelles de pedra blanquinosa, tenint a dalt un frontis triangular amb una fornícula, contenint imatges de Sant Quirze i Santa Julita. A sobre s'hi obre un òcul. Al sud-est hi ha la torre del campanar, adossat i cobert de les quatre vessants.

La nau es divideix en quatre trams, on es descriuen formes ovals amb decoracions d'estuc en cada un. A l'interior presenta capelles laterals; les de la part esquerra es comuniquen entre si. Són cobertes amb volta quatripartita amb un medalló al centre.


Hi ha cinc retaules barrocs del taller dels Real i Gros de Vic, presentant una certa unitat dins d'aquest estil. L'altar major s'atribueix a Lorenzo Mercanti, mestre italià.

Al mur de migdia s'hi troba adossada la rectoria de l'església. La planta és rectangular, amb el carener paral·lel a la façana, que està orientada cap a ponent. La vessant de llevant és més prolongada que l'altre. El cos de galeries està orientat cap a migdia i adossat al temple. Consta de planta baixa i dos pisos. El portal d'entrada és de forma rectangular, amb la llinda decorada amb motius eclesiàstics. S'hi han construït annexes per tal d'habitar-los com a colònies, fet que ha modificat l'antiga estructura. És construïda amb pedra, amb afegitons de totxo.


El 1989 va ser restaurada per la Diputació de Barcelona. Durant les obres s’ha trobat un lític medieval decorat amb incisions i un capitell pertanyent a la portada del temple romànic.

Sant Quirze i Santa Julita de Muntanyola està catalogada com Bé Cultural d’Interès Local.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada