dissabte, 20 d’octubre del 2018

MARE DE DIU DETH ROSÈR D'AUBÈRT. VIELHA I MIJARAN. VAL D’ARAN

PETJADES PER LA VAL D’ARAN

Aubèrt (165 h. 2009/912 msnm.) és un poble situat a la dreta de la Garona. El camí cap al gran bosc de la Varicauba travessa la Garona pel pont d’Aubèrt.

A la plaça del poble hi ha l’església del Roser, dels segles XII i XIII, amb un campanar octagonal del segle XVI. Donat que el culte a la Mare de Déu del Roser no va sorgir fins a la fi del segle XVI, és probable que aquesta església fos la que apareix documentada l'any 1313 com Sant Quirze d'Aubert.


Inicialment aquest edifici era una església romànica composta d’una nau amb absis. Aquesta primitiva estructura en arribar al segle XVI fou modificada parcialment al suprimir-se l’absis obert a llevant per aixecar un campanar de torre adjunt a la resta de l’edifici.

La base del campanar és rectangular i actualment exerceix de presbiteri, sobre la qual s’aixecà un segons cos de perímetre octogonal. Disposa d’una porta d’accés mitjançant una escala exterior a la cara Nord.

Actualment, de la construcció romànica es conserven la nau i un petit fragment corresponent a l’antic espai presbiteral, el qual s’interposa entre la nau i l’absis.

La nau és coberta amb volta de canó de mig punt, reforçada per dos arcs torals molt sobresortints, que es recolzen sobre uns ressalts sorgits del murs laterals.

El temple és il·luminat per quatre finestres, de les quals dues s’obren a la base del campanar, mentre que les dues restants perforen les parets de la nau, una a migdia i l’altra a ponent

La porta d’entrada, d’estructura molt simple, és situada al capdavall del mur de migjorn. Aquest portal, probablement original, és format per una arc adovellat de mig punt, sobre el que hi ha un carreuó que exhibeix un crismó molt rudimentari, gravat modernament sobre el ciment.

L’aparell és fet en carrerons de mides diferents, ben escantonats sense polir, que s’empetiteixen a mesura que s’enfilen amunt, bé que conserven la distribució en filades.

El peu d’altar és monolític, molt mal tallat i forma rectangular sense decoració. A la part central hi ha una cavitat a mode de reliquiari.

El vas de la pica beneitera és molt petit. A la part inferior hi ha esculpit en alt relleu un cap humà. La pica està sostinguda per una esvelta columna.


En una paret de les parets del campanar hi ha encastada una estela romana de marbre. A la part superior, sota un arc de mig punt suportat per columnes amb capitells clàssics, hi ha esculpit un bust femení amb un senzill tocat de cabell, partit i recollit darrera. A la part inferior de l'estela hi ha una profunda concavitat rectangular per les ablucions. Està encastada al campanar.

Era Mare de Diu deth Rosèr d'Aubèrt és una església amb elements romànics i renaixentistes inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada