dissabte, 6 d’octubre del 2018

SANT ESTÈUE DE BETREN. VIELHA I MIJARAN . VAL D’ARAN

PETJADES PER LA VAL D’ARAN

La primitiva construcció del segle XII fou una petita capella; a finals del segle següent i inicis del XIV s'enrunà per poder ampliar-la, adquirint la seva forma actual.


Per tant les primeres referències històriques de l’església de Sant Estèue de Betren són del segle XIV, en els preludis de l’art gòtic. Així com ho demostra la convivència del estils romànic i gòtic en la configuració arquitectònica i escultòrica de l’edifici. 


Sant Estèue de Betren és una església d'una sola nau amb volta apuntada. És en l’espai absidal i en la portalada on més s’evidencia la transició entre aquests dos estils artístics. La capçalera de l’església es configura a partir de tres absis poligonals, de cinc cares el central i de tres els laterals, en les quals les finestres van alternant els arcs de mig punt amb els ogivals; per damunt de l’absis central s’obre una finestra de clara vocació gòtica, flanquejada per dues finestres espitlleres que, en canvi, són de tradició romànica. L' absis central és il·luminat per tres petites finestres de doble esqueixada i les absidioles per una.


La portalada d’accés, situada al mur nord, es un dels referents artístics de l’església. Estilísticament gòtica, suposa un avanç en el llenguatge narratiu i naturalista. Tant és així que en els arcs en degradació de la portada podem llegir el Judici Final, amb la representació dels condemnats contraposats als escollits; presideix l’escena, a la part superior, la Mare de Déu amb el Nen a la falda. 


 En el mur de ponent s'obre també una finestra gòtica, tripartida, de dobla derrama, amb tres columnetes a cada cantó, amb petit rosetó calat.

A la part superior del mur de ponent s´aixeca un campanar de cadireta de dos pisos.

El parament de l'església és de bloc de pedra ben escairats, excepte la part superior, sota la coberta, ja que en aquest segle s'aixecaren per construir una doble coberta de fusta.


En l’interior hi ha una pica beneitera de marbre blanc, decorada amb temes vegetals. El vas és renaixentista. Es recolza sobre una esvelta columna i sobre una base romànica molt grossa, decorada amb figures humanes molt tosques en alt relleu.

Sant Estèue de Betren és una església  inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada