dijous, 11 d’octubre del 2018

MARE DE DÉU DE LA PURIFICACIÓ. ENVINY. SORT. PALLARS SOBIRÀ

PASSEJANT PEL PALLARS SOBIRÀ

Enviny és un poble (28 h. 1149 msnm.) situat en un vessant enlairat sobre la riba esquerra de la riera de Montardit. Està enfilat a les muntanyes que tanquen per la dreta la vall de la Noguera Pallaresa. El castell d’Enviny fou esmentat ja el 1087. Fou municipi fins l’any 1970; dins l’antic terme es trobaven, a més, els pobles de Llarvén, Olp, Pujalt, Montardit, Ribera de Montardit i el despoblat de Castellviny.


La Mare de Déu de la Candelera d'Enviny, actualment dedicada a la Purificació, està situada a l'extrem de migdia del poble. El 2012 és seu d'una agrupació de parròquies que inclou les de Sant Pere de l'Hostal, Santa Coloma de Llarvén, Sant Andreu de Malmercat, Santa Cecília de Montardit de Dalt, Santa Cecília de Puiforniu i Santa Coloma de Tornafort. També en depenien les capelles i ermites de Sant Miquel d'Enviny, Sant Roc d'Enviny i la capella particular de Santa Llúcia de Casa Aytés. Antigament també n'havia depès la sufragània de Sant Miquel de Bressui.

Església de planta rectangular amb absis semicircular al nord-est. Exteriorment no presenta cap decoració. La base de l'absis, situada al costat mateix del petit torrent que separa l'església del recinte del cementiri, es troba a un nivell considerablement més baix que el del paviment de l'església. 


La nau està dividida en tres trams, cadascun dels quals està cobert amb volta d'aresta. Als dos primers s'obren, als costats, dues capelles. Les dues més allunyades de l'absis són amb volta de canó i arc de mig punt. De les dues més properes a la capçalera, la de la dreta és de volta de canó i arc de mig punt lleugerament apuntat, capella de l'esquerra, d'iguals dimensions, presenta arc i volta apuntats.

El darrer tram de la nau, el més proper a la porta, que no té capelles laterals, té, en canvi, aquests espais ocupats: a la dreta per la pica baptismal i una escala de cargol que dóna accés al campanar i al cor.

El campanar és de secció quadrada i està coronat per una coberta poligonal de llicorella. A la façana sud-oest s'obren una porta amb arc de mig punt i una petita rosassa.


Mare de Déu de la Purificació, abans de la Candelera és una obra inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada