dijous, 18 d’octubre del 2018

SANT JULIÀ D’ESPUI. TORRE DE CABDELLA. PALLARS JUSSÀ

PASSEJANT PEL PALLARS JUSSÀ

Espui és un poble (86 h. 2009/1282 msnm.) situat a la vall Fosca, a la dreta del Flamisell.

L’església de Sant Julià d’origen romànic presideix una petita plaça esgraonada.


La vila del Puig de Cabdella, topònim que ha donat lloc a l’actual Espui, i el seu castell, són esmentats l’any 1178, en una donació feta per Ramon de Cabdella a la comanda de Monsor. Castell i lloc no és confondre amb el que posteriorment serà la Torre de Cabdella.

L’església de Sant Julià del “Puig de Cabdella” fou visitada l’any 1314 pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona en el seu recorregut per les esglésies parroquial de l’ardiaconat de Tremp.

Aquesta església devia formar part de les esmentades en l’acta de consagració de la Seu d’Urgell

L’any 1904, Sant Julià era de l’arxiprestat de de Gerri de la Sal i se l’agrega l’annex de Sant Pere d’Aiguabella.

Originalment era una església d'una sola nau, amb absis a llevant, però el pas del temps l'ha afectada molt, principalment a la part nord i de llevant. El menys afectat, i que, per tant, mostra més l'obra original romànica és la façana de ponent i el campanar de factura romànica.

Aquest darrer és una torre de planta quadrada. Un sòcol de força alçada constitueix el primer element ornamental, i d'ell parteixen unes lesenes que emmarquen cadascuna de les cares del cloquer. La coberta en forma de piràmide és molt posterior, i talla en sec l'obra romànica. Segurament en fer la coberta actual es va suprimir el darrer pis del campanar.

Interiorment, el campanar té sis plantes. La primera, que n'és la base, és cec, cap a l'exterior. La segona i la tercera s'obren a l'exterior mitjançant unes espitlleres, fetes amb petits blocs de pedra, però sempre d'una sola peça a cada muntant i a la llinda. Hi ha incises unes creus i un calvari, en alguna d'aquestes pedres. La quarta presenta unes finestres grosses, d'un sol ull, acabades en volta de mig punt i adovellades amb pedra tosca. La cinquena planta té finestres geminades, amb mainells de pedra d'una sola peça, al damunt dels quals hi ha un capitell trapezoïdal, d'on arrenquen els dos arcs de mig punt de les finestres bessones. El sisè pis, desaparegut, devia ser com el que s'acaba d'explicar.

Per l'aparell i les formes constructives, es tracta d'una església rural del segle XI, que segueix les pautes de les esglésies romàniques pirinenques, com les de la Vall de Boí.

Sant Julià d'Espui, o del Puig de Cabdella, és una església romànica inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada